BiH

ŠTA RADI DRŽAVNO TUŽILAŠTVO Istraga Tužilaštva TK u slučaju ‘AU u BiH i Prcić’ u završnoj fazi

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek nije okončalo istragu u slučaju Američki univerzitet u BiH čiji je osnivač Denis Prcić koji ima status osumnjičenog.

“U predmetu „Američki univerzitet u BiH“ provode se brojne istražne radnje i radi se na prikupljanju potrebnih dokaza. Radi se o kompleksnoj istrazi koja je u završnoj fazi. Dakle, osnivač  AU BiH Denis Prcić je i dalje u svojstvu osumnjičene osobe i nije donesena konačna tužilačka odluka u predmetu”, kazali su iz Tužilaštva TK za Novinsku agenciju Patria.

 

S obzirom da je Denis Prcić vrlo često u Sarajevu iz Tužilaštva TK su potvrdili da u ovom predmetu nisu  na snazi mjere zabrane.

Predmet AU u BiH jedan je od najkompleksnijih predmeta u pravosuđu s obzirom da je oštećen veći broj studenata kako onih u Tuzli tako i u Sarajevu koji su u konačnici i prijavili Prcića, a umiješane su brojne osobe iz sigurnosnog, vojnog, policijskog i obavještajnog sektora iz BiH koje su znale da se nastava na AU u BiH odvija u Sarajevu bez dozvole za rad jer AU u BiH nikada nije registrovan u KS.

Ono što je utvrđeno provjerama i prema iskazima oštećenih studenata određena odjeljenja nisu ni postojala na AU u BiH u Tuzli već se nastava isključivo odvijala u Kantonu Sarajevo gdje AU u BiH nikad nije imao dozvolu za rad. Studenti koji su mislili da pohađaju AU u BiH, danas su bez ikakvog studentskog statusa, izgubili pravo na liječenje, a izgubljen je i novac koji su davali godinama za školovanje.

U Kantonu Sarajevo dozvolu za rad imala je jedino Američka škola za ekonomiju (ASE) sa jednim licenciranim programom Međunarodne finansije. Međutim, posljednjih godina studenti nisu upisivani na ASE već isključivo na druge studijske programe AU u BiH koji čak nisu ni zvanično postojali.

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva Tuzlanskog kantona u junu 2021. godine ispitala je u svojstvu osumnjičenog Denisa Prcića, vlasnika i osnivača Američkog univerziteta u BiH za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u okviru predmeta koji je otvoren u novembru 2020. godine po prijavi više studenata AU u BiH protiv Prcića.

Njega je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju AU u BiH što je uslovljavao izdavanjem diploma. Neki su pristali platiti i dobili su diplome, dok studenti koji su odbili platili nisu dobili diplome, kao ni drugu dokumentaciju kako bi riješili svoj status. AU u BiH ne radi već dvije godine, a Prcićev advokat na Sudu BiH je rekao da je pokrenut proces likvidacije.

U ovom predmetu saslušano je više od 130 osoba, a osim istražnih radnji Tužilaštvo TK je zatražilo pomoć od institucija Sjedinjenih Američkih Država radi prikupljanja određenih dokaza relevantnih za krivični postupak.

Tužilaštvo TK sarađuje i sa Tužilaštvom BiH i Tužilaštvom KS gdje su također otvoreni predmeti o Američkom univerzitetu u BiH i Prcićevim nezakonitim radnjama.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH istraga se vodi o izdavanju diplome prvom čovjeku OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je nakon poništenja jedne fakultetske diplome o kojoj još uvijek traje sudsko odlučivanje, priložio drugu ali ovog puta sa AU u BiH. Istraga je pokazala da je Mehmedagić naknadno upisan u matične knjige fakulteta što je falsifikat i krivično djelo.

Istraga Državnog tužilaštva otvorila je i druga pitanja o samom radu Prcićevog univerziteta u Sarajevu gdje nikada nije imao dozvolu za rad (osnovan je u TK), a upisivao je stotine studenata, dok su među profesorima i dekanima bili ljudi iz vrha politike, odbrane, sigurnosti. Mnogi od njih danas ne žele da im se imena vežu za AU u BiH ili tvrde da već godinama nemaju nikakve poveznice sa Prcićem.

Iako je Prcić uhapšen u junu 2021. godine kada mu je i određen pritvor koji je naknadno ukinut, a određen kućni pritvor a kasnije i mjere zabrane, postupajući tužilac Oleg Čavka nije podigao optužnicu iako je najavljivao još u septembru 2021. godine. U tom predmetu osumnjičen je i Osman Mehmedagić, direktor OSA-e i još dvije osobe koje su pomagale Prciću.

Komentari
Na vrh