Aktuelno

Šta je tako magično u kuhanom vinu u decembru

Kada se spomene decembar prve asocijacije su snijeg, sankanje, Djeda mraz … a kada pomislimo na zagrijavanje u tim hladnim danima sigurno je pored čaja prva asocijacija kuhano vino.  Malo ko će odoljeti ovom napitku u hladnim danima, koji se u našim krajevima priprema „kad zahladni i zapada“ negdje od sredine novembra pa do kraja februara mjeseca.

kuh 3

Ovaj napitak je idealan za zagrijati nas tokom oštrih zimskih mjeseci, a najbolje ga je piti u veselom, ugodnom društvu. Recept za dobro kuhano vino ne postoji, ima raznih ali kod nas se najčešće priprema uz dodatak cimeta i klinčića, a zanimljiv je podatak da u Finskoj prije serviranja stave u šolju nekoliko grožđica i oguljenih badema.

kuh 2

Tradicija kuhanog vina potiče iz sjeverne Evrope gdje se počelo konzumirati još u doba Srednjeg vijeka. Iz Švedske se ovaj napitak preko barbarskih plemena proširio u Rimsko carstvo, a zatim i u naše krajeve.

Priprema se crveno, ali i bijelo vino, a mi u Zimskom gradu Tuzla, koristimo samo vrhunska vina za pripremu i to je ono po čemu se naša kuhana vina izdvajaju od svih ostalih u regiji. Vina iz podruma Toljvinarije Rubis, Vinske kleti Goriška Brda i iz HEPOK-a, na našem su meniju, što je sigurno jedan od razloga što se svi ne zaustavljaju na samo „jednom kuhanom vinu“.

christmas-2976357_1920

Šta je prava magija u kuhanom vinu i decembru, ne znamo ali pozivamo i vas da nas se pridružite večeras u Zimskom gradu Tuzla, ( za zabavu zaduženi momci iz benda Retro), pa da zajedno pokušamo otkriti.

Sutra (nedjelja 16.12.) na centralnom stageu zabavljaće nas domaće ekipa iz banda E-not dok u ponedjeljak očekujemo „salve smijeha“ uz stand up komičara Peđu Bajevića i našeg DJ Harija.

Dobro nam došli!

Na vrh