Aktuelno

Šta će biti s građanima ugroženih MZ-a Bukinje i Šićki Brod koje desetljećima koriste pokusnim kunićima (VIDEO)

Tuzla: Na javnoj raspravi: Studija o procjeni utjecaja na okoliš nakon zatvaranja i rehabilitacije deponije industrijskog otpada „Plane I i „Divkovići“ I i II, investitora JP EPBiH, podružnica TE Tuzla, koja je održana u Bosanskom kulturnom centru Tuzla 26.10.2017. godine, građanima MZ-a Bukinje i Šićki Brod nije ponudila ništa prihvatljivo, naprotiv.

Analizom zakonodavstva iz oblasti prostornog okoliša i planiranja ukazuje na golemi nedostatak ataka koji se odnose na instrumente planiranja i namjene odlagališta šljake i pepela na odlagalištima Divkovići I i Divkovići II proizvedeni sagorijevanjem uglja u Termoelektrani (TE) Tuzla.

Pazite ovo, u oba BH entiteta  ne postoji Zakon koji se odnosi na tretman i upravljanje zagađenim zemljištem, kao ni Zakon o zaštiti tla. Također ne postoje ni sistematske metode za identifikaciju radijacije gdje se jedino tretira uputstvo o obaveznoj jedinstvenoj ekologiji za izradu projekta rekultivacije Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Znači, šljaka i pepeo koji se tretiraju Zakonom o upravljanju čvrstim otpadom nisu precizno navedeni u uredbi o proizvođačima otpada, te, s tim u vezi nije ni određen tretman iz čega se da zaključiti da je studija rađena da se ishoduje okolišna dozvola zvaničnog zatvaranja deponija Divkovići I i Divkovići II nakon čega slijedi izrada rekultivacije koji još uvijek nije u fazi izrade.

Projekt rekultivacije navedenih šljačišta treba da definiše shodno zakonskim odredbama čuvanje plodnog zemljišta i ino odredaba predviđenih za očuvanje zdravog okoliša.

Studije su rađene na osnovu regulacionog plana „grada“ Tuzla, na kojemu je u prethodnom periodu Termoelektrana Tuzla (TE) radila u suradnji sa akreditiranim laboratorijama, što je i obrazložio predstavnik ovog najvećeg BH zagađivača (proizvođača smrti) popularno nazvan od strane lokalnog stanovništva, što možete pogledati u video prilogu, kao i ostale diskutante i predlagače.

Dok se mi borimo za živote i zdravlje, oni nastoje što više sredstava zaraditi na našim mukama, priča nam građanin Mjesne zajednice (MZ) Bukinje Goran Stojak, te nastavlja:

„Ovakvom javnom raspravom nas građane s područja Mjesnih zajednica Bukinje i Šićki Brod duboko vrijeđaju. Možete zamisliti, spominju potok Banjevac koji ne postoji trideset godina, dovoljan dokaz njihovog (ne)poznavanja šta je u međuvremenu sve urađeno s naših polja, potoka, izvora i šuma. A da ne spominjem naše zdravlje i naše živote. Sve su devastirali i uništili. Još jedino smo mi preostali i najveća smo im prepreka u ostvarivanju njihovog cilja. Ovaj studij su pravili na potpuno neistinitim podacima, zbog čega vjerojatno i nije bio prisutan nitko iz gradske Uprave, pa ni gradonačelnik Imamović koji tvrdi da sve rade po Zakonu, ravnopravnosti i dobrobit svih građana Tuzle. Na naša mnogobrojna pitanja ni jedan odgovor nismo dobili, zbog čega zaključujem da su samo formalno održali ovu javnu raspravu, gdje će popiti kavu i uzeti debele dnevnice“.

                I, tako godinama. Trla baba lan da joj prođe dan, a, šta će biti s građanima ugroženih MZ-a Bukinje i Šićki Brod koje desetljećima koriste pokusnim kunićima, potvrda je (ne)brige o njima i ova Javna rasprava koja nije ama baš ništa poučno niti rentabilno ponudila za njihovo bolje sutra i nadolazeće generacije koje će ubrzo izumrijeti ako se pod hitno ne poduzmu zaštitne mjere o primjeni Zakona o zaštiti okoliša. Mišljenja su građani MZ-a Bukinje i Šićki Brod.

 

Tekst: Anto Šimić Čiko

Foto i video: Goran Stojak

Na vrh