Eventi

Srijeda na Filozofskom: Predavanje „Savremeni izazovi odgoja u porodici“ „Savremeni izazovi odgoja u porodici“. Predavanje će održati dr. sc. Alme Malkić Aličković

Pozivaju se svi zainteresovani da u srijedu, 15. maja 2019. godine, s početkom u 17 sati,  na Filozofskom fakultetu u Tuzli (A1) prisustvuju predavanju pod nazivom „Savremeni izazovi odgoja u porodici“. Predavanje će održati dr. sc. Alma Malkić Aličković. Riječ o još jednom predavanju, a pri tome i posljednjem predavanju u ovoj akademskoj godini, koje se izvodi u okviru otvorenih predavanja za građanstvo pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”. Fakultet ovim aktivnostima želi promovisati svoje studijske programe, podsjetiti na važnost humanističkih i društvenih nauka, izgraditi se kao prostor za razmjenu znanja i mišljenja o javno značajnim temama, obogatiti kulturni život grada te, u konačnici, potvrditi se kao obrazovna ustanova u službi zajednice.

Ukratko o predavanju:

Porodica je mjesto autentičnog odgoja, a za razumijevanje odgoja u uslovima porodičnog života i rada nužno je shvatanje porodice kao sistema koji je sastavni dio šireg društvenog konteksta, čijim utjecajima na vlastiti integritet i ravnotežu je permanentno izložen.

Vremenu u kojem živimo svojstvene su brze društvene promjene što usložnjava odgoj u porodici, a ulogu roditelja čini kompleksnijom. Balansiranje između porodičnih i profesionalnih obaveza, prepoznavanje djetetovih potreba i odgovaranje na njih, s obzirom na vrijeme koje su roditelji danas u prilici da provode sa djecom, zatim, suočavanje sa utjecajima koje na odgoj i ukupnu organizaciju života u porodici vrše mediji i potrošački orijentisano društvo, a što se prvenstveno odnosi na promjene u pristupu djetinjstvu, u smislu tendencije ka njegovom „skraćivanju“ i paralelno s tim na podsticanje „infantilizacije odraslih“, kao i na promovisanje konzumerističkog mentaliteta i „komercijalizaciju dokolice“, neki su od savremenih izazova odgoja u porodici na koje će se akcent staviti u ovom predavanju.

Dr. sc. Alma Malkić Aličković, docentica je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek: Pedagogija-psihologija (uža naučna oblast „Teorijske naučne pedagoške discipline“).

Na vrh