Tuzla

Srijeda na Filozofskom fakultetu – Online predavanje o temi “Pedagoški aspekti dvojezičnosti”

U srijedu, 16. 2. 2022. godine u 17.000 sati prof.dr.sc. Ruženka Šimonji Černak(Univerzitet u Novom Sadu) će održati online predavanje o temi “Pedagoški aspekti dvojezičnosti”. Time će biti nastavljen peti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

 

 

Kratak izvod iz predavanja:

 

Predavanje je posvećeno specifičnostima obrazovanja dvojezične djece, naročito pripadnika nacionalnih manjina. U njihovom obrazovnom putu susrećemo nekoliko izazova koji ne postoje u obrazovanju djece pripadnika većinske zajednice. To su izbor nastavnog jezika u osnovnoj školi, promjena nastavnog jezika i njen utjecaj na školski uspjeh, jezičke kompetencije u prvom i drugom jeziku i učenje drugog jezika. Na kraju će biti predstavljeni različiti modeli obrazovanja dvojezične djece.

 

 

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2021/22. godine domaći i gostujući profesori održat će sedam predavanja, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.

 

Online predavanje „Pedagoški aspekti dvojezičnosti“ moguće je pratiti putemlinka: https://meet.google.com/pcm-gvms-nkd

Na vrh