Tuzla

Srijeda na Filozofskom fakultetu – Doc.dr.sc. Nedim Rabić: “Duga sjena prošlosti: Bosansko srednjovjekovlje u okvirima nacionalnih ideologija”

Obavještavamo vas da će u srijedu, 22. 3. 2023. godine u 17.000 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli doc.dr.sc. Nedim Rabić održati predavanje o temi “Duga sjena prošlosti: Bosansko srednjovjekovlje u okvirima nacionalnih ideologija”. Time će biti nastavljen šesti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

 

Kratak izvod iz predavanja:

 

Od samih začetaka nacionalnih pokreta na južnoslavenskom prostoru počelo je i naučno zanimanje za srednjovjekovnu historiju Bosne. Taj interes, koji nije uvijek imao isključivo naučne motive, otpočeo je u ne baš sretnim okolnostima za historijsku nauku u prvoj polovini 19. stoljeća. Bosanska srednjovjekovna historija našla se na taj način u procijepu dva rastuća nacionalna narativa: hrvatskog i srpskog, te je bila uvučena u historiografsku debatu o pripadnosti jednoj od ove dvije strane. Tome su posebno doprinijeli izvrsni naučnici, koji su vladali mnogim jezicima i raznim metodama istraživanja. Iako su vjerovali u “naučnost” historijske nauke, “objektivnost” i (jedinstvenu) “istinu”,  njihov interes i strast prema historiji proizašli su iz služenja svojoj naciji: dokazivanjem njezinih “historijskih prava”, njegovanjem nacionalnog ponosa i onim što se općenito može definirati kao “opravdanje” vlastite nacije. Bilo je pokušaja i susprezanja nacionalnih ideologija za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i Socijalističke Jugoslavije korištenjem bogumilskog mita.  Navedeni narativi ostali do danas veoma dominantni u historiografiji, politici i popularnoj kulturi, a u novije vrijeme ovim, nacionalno obojenim diskursima pridružio se bošnjački/bosanski, koji se pokazao također tendencioznim i štetnim za razumijevanje bosanskog srednjovjekovlja u njegovoj cjelini.

S obzirom na brzurastući diskurs o pitanjima poput nacionalne pripadnosti srednjovjekovne bosanske historije, identiteta njenih najvažnijih protagonista, te u konačnici debate oko njenog vjerskog karaktera čine ovu naslovljenu temu aktuelnom, važnom ali i fascinantnom.

 

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2022/23. godine domaći i gostujući profesori održat će sedam predavanja, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.

Više informacija o programu šestog ciklusa javnih predavanja „Srijeda na Filozofskom fakultetu“ moguće je naći na web stranici Fakulteta www.ff.untz.ba.

Na vrh