Kult(ura)

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla: U povodu Dana škole – Javne prezentacije učeničkih rediteljskih projekata

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla osnovana je u decembru 2020. godine na inicijativu djece, mladih i roditelja koji, u vremenu tehnoloških i informacionih dostignuća kada odgoj i obrazovanje predstavljaju jedan od velikih zadataka, ali i izazova savremenog doba, kako za djecu i mlade, tako i za roditelje, odgajatelje, ustanove i sisteme obrazovanja i nauke, svakodnevno tragaju za inovativnim pristupima odgoju i obrazovanja.

Upravo u namjeri da se na tržištu Bosne i Hercegovine ponudi jedan savremen i inovativan sistem obrazovanja djece i mladih, a na osnovu osamnaestogodišnjeg iskustva u primjeni dramskog odgoja kroz programe Pozorište mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla i potencijala koje dramski odgoj osigurava, u Tuzli je, kao jedini primjer u regiji, pokrenut specifičan, savremen i inovativan pristup odgoju i obrazovanju učenika kroz primjenu metoda dramske pedagogije i elemenata primijenjenog pozorišta i drame.

Od 10.12 – 15.12.2022. godine, Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla, nizom pedagoških aktivnosti i kulturno-umjetničkih programa kreiranih od strane učenika, nastavnika i roditelja obilježava svoj drugi Dan škole – škole kreativne (samo)spoznaje.

Za subotu, 10.12.2022. godine u povodu Dana ljudskih prava, učenici drugog razreda realizuju javne prezentacije svojih prvih rediteljskih projekata nastalih u okviru predmeta „Elementi glume i režije“ u kojima su učenici podučeni svim fazama pretprodukcije, produkcije i postprodukcije pozorišne predstave, te procesu rada na pripremi i izvođenju pozorišnih predstava. Najbolje ocijenjen rad na javnim prezentacija biće produciran tokom 2023. godine i izveden u ustanovama kulture širom Tuzlanskog kantona.

Pozivamo djecu, mlade, roditelje, staratelje, prosvjetne i kulturne radnike, da prisustvuju javnim prezentacijama učeničkih radova, ali i druženju koje, u povodu Dana škole, organizujemo nakon svake aktivnosti i događaja.

 

Raspored javnih prezentacija:

– 14.00h – Prezentacija rediteljskog projekta „Šuma Striborova“

Učenici: Daina Anić, Reina Anić, Adi Atlić, Alema Avdibašić, Zijad Avdičević i Azur Demirović

 

– 16.00h – Prezentacija rediteljskog projekta „Bajka o ribaru i ribici“

Učenici: Sara Miščević, Tatjana Aćimović, Emina Ćosić, Nedžma Hasanhodžić, Tarik Pirić i Ermin Suljkić

 

– 18.00h – Prezentacija rediteljskog projekta „Carevo novo ruho“

Učenici: Asja Bratovčić, Lejla Lamija Mešanović, Iris Stuhli, Dalal Dea Stolica, Lorena Pejić i Karla Šimić

Odgovorni profesor i mentor: Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac.

 

Sve prezentacije realizuju se na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a ulaz je slobodan.

Dobrodošli.

Na vrh