Tuzla

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla obilježava Dan škole – Dodijeljena Godišnja priznanja škole

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla ovih dana, nizom učeničkih aktivnosti i programa, obilježava 3. Dan škole slaveći sve uspjehe postignute u prethodnom periodu. Program obilježavanja Dana škole realizuje se od 12.12 – 19.12.2023. godine.

Sinoć je u holu Bosanskog kulturnog centra TK i prostorijama škole koja odnedavno djeluje pod krovom BKC TK, u društvu 300 zvanica, učenika, roditelja, nastavnika, kolegica i kolega iz osnovnih i srednjih škola TK, predstavnika nevladinih organizacija, poslovnih partnera i medija organizovana centralna svečanost obilježavanja. Prisutne je pozdravila prof. dr Mirzeta Hadžić – Suljkić ističući važnost vjerovanja u snove mladih ljudi.

Na svečanosti su istaknuti samo neki od rezultata rada škole u proteklom periodu: U školskoj 2023/24. godini ukupno se obrazuje 40 učenika i učenica za zanimanja „Omladinski lider“ i „Izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije“, učenici škole učestvovali su na općinskim i kantonalnim takmičenjima iz matematike, historije i engleskog jezika, dobitnici su nekoliko priznanja za prva, druga i treća mjesta na literarnim konkursima u Bosni i Hercegovini, do sada su sklopljena 32 partnerstva i saradnje u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini i Evropi, uspješno je realizovano 17 društveno – odgovornih projekata, producirane su tri pozorišne ispitne predstave, partnerski učestvovali u produkciji 9 pozorišnih predstava, snimili i producirali 7 kratkih igranih filmova o temama od značaja za odgoj i obrazovanje, učestvovali i snimili 41 tv i radio emisiju, predstavljanje su 3 učeničke izložbe fotografija, izdato 5 knjiga stručne literature, učenici škole su dva puta boravili u Sjedinjenim Američkim državama učešćem u projektu „Youth leadership“ kojeg implementira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, u ime svih srednjih škola Zapadnog Balkana učenik škole je odabran da boravi na Sastanku vijeća ministara Evropske unije u Berlinu, učenica škole učesnica je programa prekogranične saradnje u Španiji, učesnici smo Internacionalnog festivala Balkantage Minhen i Bina Mira Aaachen, Njemačka, učenici škole su dvije godine zaredom volonteri i učesnici u organizaciji Internacionalnog festivala srednjoškolskog stvaralaštva „Juventafest“ Sarajevo, profesori škole proglašeni među 10 inovativnih nastavnika u Bosni i Hercegovini, dobili priznanje dramskih pedagoga za područje Evropske unije, proglašeni među 10 najboljih dramskih pedagoga u svijetu, dobitnici međunarodne nagrade „Grozdanin Kikot“ za promociju dramskog odgoja, dobitnici Plakete Grada Tuzla, dvije školske godine učesnici smo programa SUPERSCHOOL, a dva profesora proglašeni za Supernastavnike.

Za svoj rad, škola je od strane Regionalne kancelarije za razvoj mladih RYCO u saradnji sa Evropskom unijom i Njemačkim ministarstvom za ekonomski razvoj proglašena za Superškolu Zapadnog Balkana i dobila dvije međunarodne nagrade: Najbolje partnerstvo ostvareno između Tuzle i Crne Gore i Najbolja  inovativna praksa učenja.

Kako je praksa škole, dodijeljena su Godišnja priznanja za doprinos u razvoju inovativnog pristupa obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona. Godišnje priznanje za školsku 2023/24. godinu dobili su:

  • JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona
  • Sadija Klepo, Hilfe von Mensch zu Mensch e.V.

Godišnja priznanja uručili su profesori Amila Beširović i Adnan Mujkić, suosnivači škole,  ističući važnost uspostavljanja dugoročne saradnje s nagrađenim partnerima s kojima će se u budućnosti, kroz učeničke maturske projekte doprinijeti primjeni Zakona o kulturi TK, Zakona o mladima FBiH, te Strategije mladih Grada Tuzle i Strategije prema mladima Tuzlanskog kantona.

 

Na vrh