Lični stav

SRBIJANSKI ANALITIČAR Janjić o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Janjić je mišljenja da trenutno postoje veliki izgledi da se oružani sukobi izbjegnu, ukoliko vodeće strukture Srbije promijene politiku odmjeravanja mišića ko ima više aviona, šetnje i parade vojske itd.

Ideološki i politički sad su ljudi u situaciji da ih se može lakše gurnuti u rat nego 90-ih, rekao je gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji politički analitičar iz Srbije i osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Janjić je mišljenja da trenutno postoje veliki izgledi da se oružani sukobi izbjegnu, ukoliko vodeće strukture Srbije promijene politiku odmjeravanja mišića ko ima više aviona, šetnje i parade vojske itd.

– Oni moraju sići sa te priče zato što smo objektivno slabiji. Nemamo ni popunjene vojne formacije – govori Janjić.

Ukazuje da u ovom momentu dvije aktivnosti šamaraju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a to su primanje Kosova u Vijeće Evrope i razmatranje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

– Ovo za Kosovo je najbolnije za Vučića jer je govorio da će odbraniti Kosovo i uspostaviti zajednicu srpskih opština.

Rezolucija je veliki šamar i ozbiljna moralno-politička poruka Srbiji. Ove dvije stvari tjeraju Srbiju u izolaciju ili promjenu politike – ocjenjuje Janjić.

Dok traje priča o Kosovu i Vijeću Evrope, i o tome da se “Srbija brani na sve načine”, Janjić ističe da je dotle vlast Srbije mirno prihvatila dopune poglavlja 35, u kojem piše sve ono što Vučić kaže da nije prihvatio.

– Njemu u vezi ovoga nije glavni problem međunarodna zajednica, koja mu i pomaže, nego vlastiti građani kada shvate da je on “izdao” Kosovo. Njemu su 2. juna izbori za Beograd i Niš, gotovo cijela Srbija izlazi na izbore i on u toj priči kaže da se bori kao David protiv Golijata.

Rezolucija o obilježavanju genocida u Srebrenici 11. jula će proći, ali će Vučić taj poraz tumačiti sa dva argumenta – da je za mir i da je 2015. bio u Potočarima, kada se desio incident prilikom njegovog izlaska.

Pitam javnost u BiH – Izetbegovića, Čovića i Ivanića (tadašnje članove Predsjedništva BiH) – ko je njega napao – dodao je Janjić.

Jedno od pitanja za Janjića bilo je i smatra li ozbiljnim najave iz Sarajeva da će nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Bosna i Hercegovina pokrenuti reviziju presude protiv Srbije i tražiti naplatu ratne odštete?

– Imamo isti primjer i s Kosovom i izjavom Osmani. Vučić je nabacio loptu, a Konaković poput centra je zakucao. U suštini pričaju istu priču.

Objektivno, Konaković u želji da se suprotstavi Vučiću daje nešto što hrani Vučića, daje mu legitimitet. Činjenica je da u Rezoluciji ne postoji mehanizam da bilo ko može ponovo suditi presuđeni slučaj (revizija presude protv Srbije).

Nije to ugovor između dva košarkaška kluba. Vučić je bio presretan (sa Konakovićevom izjavom) i to je bio njegov trijumf pred domaćim biračima. Šta je taj nespretni centar uspio da uradi?

Sada svako ko ima oči i uši u Srbiji zna da se oni ne boje zbog srpskog naroda, nego zbog onih koji su njima bliski i osuđeni za ratne zločine.

Imaju taj strah od naknade i time ih Vučić kontroliše, kao “nećete slušati mene, bit ćete za Rezoluciju o genocidu i onda će vas oni goniti”.

Konaković mu je uradio veliku uslugu i mislim da mu Vučić treba dati neku nagradu, jer mu je pomogao u borbi protiv demokratske opozicije na beogradskim izborima – zaključio je Janjić.

Na vrh