BiH

Sramotno: Trgovački centar u Međugorju organizuje zabavu na Dan žalosti – 11. jula

Trgovački centar “Park&Shop” iz Međugorja za 11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, koji je Vlada FBiH proglasila Danom žalosti u FBiH, najavio je otvaranje “Ljetnih koktel večeri”, uz muziku uživo.

Federalni zastupnik Sanel Kajan tu informaciju objavio je na društvenim mrežama, podsjetivši da se i spomenuti trgovački centar nalazi u većem bh. entitetu, gdje se 11. juli obilježava kao Dan žalosti.

“Pozivam Vladu HNK da odmah reaguje i pošalje im inspekciju, te na druge načine onemogući ovo nepoštivanje donesenih odluka i negiranje genocida.

Ja ću djelovati već danas kroz Parlament i organe na nivou Federacije BiH. Dan žalosti se ima poštivati”, naveo je Kajan.

Podsjetimo, Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području FBiH.


Objava “Park&Shopa” iz Međugorja

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju Vlade FBiH je istaknuto da je Odluka o proglašenju Dana žalosti donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Na vrh