Sport

Sportisti specijalne olimpijade kućnim treniznima u borbi protiv Corone virusa

Obzirom da je Corona virus zaustavila sve aktivnosti Specijalne olimpijade, naši sportisti redovno treniraju kod kuće, kako bi zadržali nivo forme i pokušali  nastaviti sa treninzima.

Osobe s invaliditetom često se suočavaju s društvenim preprekama, a invaliditet potiče negativna shvaćanja i diskriminaciju. Kao rezultat stigme „s invaliditetom“, osobe s invaliditetom općenito su isključene iz redovnog obrazovanja, zaposlenja i života u zajednici, što im uskraćuje mogućnosti bitne za njihov društveni razvoj.

Specijalna olimpijada BiH kao akreditovana članica Special Olympicsa koji okuplja 195 zemalja kroz Programe kao što su  Mladi sportaši, Inkluziija, Zdravstveni programi omogućava da osobe  sa intelektulanim teškoćama  postanju ravnopravni članovi društva.

 

U ovom vremenu potpune izolacije naši sportisti redovno treniraju kod kuće.  Primjer  treninga našeg člana Haruna Tanovića koji je učenik Srednje  škole za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu   najbolje pokazuje da samo upornim radom i redovnim treningom možemo pobijediti sve predrasude.

Harun Tanović  je kao učenik Srednje škole za okoliš I drvni dizajn pokrenuo  akciju “IZAZOV”  kako bi  se što više učenika ove škole uključilo u  sprovođenje treninga kod kuće. Svoje treninge svi zainteresovani moći će slati na fb stranicu škole, a Specijalna olimpijada BiH  poziva sve svoje članove, roditelje, volontere da svoje treninge šalju na fb stranicu specialoympics Bosnia and Herzegovina, kako bi mogli izabrati najaktivnije promotore.

Specijalna olimpijada BiH je u zadnjih nekoliko dana objavila treninge  Borisa Vujinovića, Njegoša Mihajlovića, Kaće i Ane Kovačević, Vesne Mišić,  Aldina Husejinović, te će u narednom period objavljivati i treninge ostalih naših takmičara-ki.

Na vrh