Sport

Spahić uz saglasnost Malkočevića preuzeo Slobodine juniore

U autobusu kojim su nogometaši i stručni štab Slobode danas otputovali u Fojnicu, na drugi dio priprema za skorašnje prvenstvo, nije bilo prvog pomoćnika Amira Spahića.

Dokazani operativac i trener sa svim profi licencama, unazad pet godina bio je „neophodan začin svakom jelu“ u stručnim štabovima Husrefa Musemića, Vlade Jagodića i Slavka Petrovića, a više službenih utakmica, obično nakon odlazaka glavnih trenera, i sam je uspješno vodio s klupe.

Zato je mnoge iznenadila njegova odluka da preuzme brigu nad juniorima, mada je bolje upućenima jasno da više ne želi biti „vječiti pomoćnik“ u stručnom štabu prve ekipe.

– Već je peta godina kako sam u prvom timu. Došlo je do malog zasićenja i u dogovoru sa koordinatorom Omladinskog pogona, Sakibom Malkočevićem,  odlučeno je da krenem na novi posao s juniorima. Znači, kao prvi trener koji će sam odgovarati za ono što radi – izjavio je Spahić u razgovoru za Fenu.

Rekao je da se nije o tome konsultovao s „dvojcem“ Smajić – Bošnjaković, a da se uprava saglasila s njegovom i Malkočevićevom odlukom.

Šef stručnog štaba Milenko Bošnjaković uoči polaska za Fojnicu rekao je da izbor Spahića korespondira sa planom uprave da se za rad s juniorima angažuje izuzetno kvalitetan trener i koji zna šta želi struka i koji će znati to primijeniti u radu s juniorima.

– Juniori su duša kluba. Mladi igrači koji izlaze iz juniora treba da budu izuzetno kvalitetni i na takvom nivou da mogu prihvatiti trenažni proces u prvom timu. Nama je tamo trebala produžena ruka i uz dogovor s upravom tako je odlučeno – istakao je Bošnjaković.

Sportski direktor Denis Karić kaže kako je omladinski pogon Slobodin važan projekt, isto kao što je i trener Spahić projekt ovog kluba.

– Naši juniori se takmiče u Premijer ligi BiH i zašto se ne nadati da bi u dogledno vrijeme mogli izboriti plasman u omladinsku ligu Evrope, a to je ujedno najbolji izvor igrača za prvi tim. Zato nam u radu s njima treba kvalitetan i sposoban trener – smatra Karić.

„Alfa i omega“ omladinskog pogona i stručnjak čiji je autoritet u klubu neupitan, Sakib Malkočević, ističe da u omladinskom pogonu ima mjesta za trenere spremne da rade i stvaraju dobre igrače.

– Spahić već ima veliko iskustvo s igračima prve ekipe i mislim da je dobar izbor za rad s juniorima. Stručni štab u ovom pogonu svakako namjeravamo još pojačati. Uprava i ja, kao koordinator, složili smo se da Spahić preuzme naše juniore – dodao je Malkočević.
Vrijedan kao što jeste, nema sumnje da će Spahić zasukate rukave i prionuti na težak, ali zahvalan posao.

– Generacija 2000/2001. godište već su juniori i treba što prije izvršiti nadopunu selekcije. Pokušat ćemo dovesti 4-5 kvalitetnih igrača s područja TK kako bismo napravili jednu konkurentnu selekciju. Znamo da je omladinska Premijer liga BiH jako dobra. Igra 14 ekipa i ispadaju najlošiji bez zavisnosti od prvog tim, . tTako da moramo biti konkretni uz jak rad, a vidjet ćemo dokle ćemo „dobaciti“ – zaključio je novi trener juniora Slobode Amir Spahić.


Komentari

Na vrh