Aktuelno

Solak: Dvije letjelice FUCZ u funkciji od sutra za dostavu uzoraka

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas na konferenciji za medije da će se pratiti broj ljudi koji trebaju biti testirani na novi koronavirus Covid-19 u tri velika klinička centra, odgovarajući tako na pitanje novinara o tome kako će biti raspoređeno 150.000 testova koji trebaju stići u Bosnu i Hercegovinu.

– Razgovara se i o ostalim labaratorijama koje bi radile testiranja, ali sve će ići preko Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te će se u skladu s potrebama raspoređivati – pojasnio je Solak.

Ta pošiljka bi trebala, kaže, stići sljedeće sedmice te će do tada rasporediti oko 40.000 testova na ove tri referentne laboratorije i one koje budu akreditirane za tu vrstu posla.

Dodao je da su Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Kliničkoj bolnici u Mostaru danas isporučeni testovi, a već sutra se očekuje dodatnih 20.000 testova te je kazao da će biti dovoljno testova u narednom periodu.

Na kraju je istaknuo da će od sutra biti u funkciju stavljene dvije letjelice Federalne uprave Civilne zaštite koje će prevoziti uzorke iz udaljenih gradova za testiranje u Sarajevu, a prije svega to je Bihać, ali će se razmotriti mogućnost i za ostale centre koji su udaljeni.

Na vrh