Politika

Socijaldemokrati BH “zaratili” sami između sebe – Lukavčani postavili ultimatum, odgovorili im iz Tuzle

Prošireno Predsjedništvo Gradske organizacije Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) Lukavac, na čijem je čelu gradonačelnik Edin Delić, istaklo je tri zahtjeva, dalo rok od sedam dana za njihovo ispunjenje.

Lukavačka ekipa predvođena Delićem traži ostavku predsjednika SDBiH Envera Bijedića, raskid koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu te početak organizacije vanrednog stranačkog kongresa.

 

Tri zahtjeva iz Lukavca

Svoje odluke organizacija SDBiH u Lukavacu donijela je 21. januara, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu provedeni u djelo, gradonačelnik Lukavca Edin Delić, gradski vijećnici te zastupnik u Skupštini TK Emir Begić počet će djelovati samostalno.

Ove odluke lukavačkog SD-a nisu iznenađujuće jer je Delić još 11. novembra u Sarajevu održao press konferenciju s predsjednicima Naše stranke (NS) i Naroda i pravde (NiP) Edinom Fortom i Elmedinom Konakovićem i najavio podršku strankama “Osmorke”, iako je Predjedništvo SD-a odlučilo da podrži skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koju predvodi SDA.

 

– Neprirodno je da jedna lokalna organizacija zahtijeva bilo šta od predsjednika i Predsjedništva stranke. To jednostavno nije normalno. Oni traže da se opovrgnu odluke koje je Predsjedništvo jednoglasno izglasalo. Cilj svega ovoga je da se Edinu Deliću omogući da ima većinu u Gradskom vijeću Lukavac i da bude jedini kandidat za gradonačelnika Lukavca naredne godine – kaže za Faktor Enver Bijedić, predsjednik SDBiH.

 

Saopćenje SDBiH Tuzla

Povodom saopćenja Gradske organizacija SD-a Lukavac danas je reagiralo Povjereništvo Gradske organizacije SDBiH Tuzla.

– U cijelosti odbijamo neopravdane i ultimativne zahtjeve rukovodstva GO Lukavac. Podsjećamo Gradsku organizaciju iz Lukavaca da su članovi Predsjedništva SDBiH, koji dolaze ispred iste, jednoglasno podržali prijedlog uspostave vlasti u TK sa strankama iz prethodnog saziva. U ranijem političkom djelovanju GO SDBiH Lukavac nije smetalo da se u dva saziva Vlade TK imenuju dva ministra koja su došla na prijedlog njihove organizacije – navodi se u saopćenju GO SD BiH Tuzla.

Gospodin Edin Delić je, dodaju iz SD-a Tuzla, nakon jednoglasne odluke Predsjedništva o uspostavi vlasti na TK sa strankama sa kojim smo i ranije bili u koaliciji iz njemu poznatih razloga podnio pismenu i neopozivu ostavku na funkciju potpredsjednika SDBiH i člana Predsjedništva stranke i u isto vrijeme isključio se iz pregovaračkog tima za pregovore sa mogućim koalicionim partnerima. Predsjedništvo SD-a je primilo k znanju ostavku gospodina Edina Delića i prihvatilo istu.

– U isto vrijeme u predizbornoj kampanji gospodinu Emiru Begiću nije smetalo da se predstavlja kao ministar u Vladi TK, čiju okosnicu je činila SDA, stoga nas čudi zahtjev za raskidanje sporazuma o koaliranju. Imajući u vidu trenutno složenu političku situaciju u BiH, Povjereništvo GO SDBiH Tuzla daje punu podršku Predsjedništvu SDBiH i predsjedniku Enveru Bijediću. Stava smo da bilo koja općinska ili gradska organizacija ne može postavljati ultimatume predsjedniku, niti Predsjedništvu, sami sebi stavljajući epitete najboljih ili najjačih, sa jasnim i očiglednim ciljem preuzimanja upravljanja političkim subjektom mimo organa stranke – navedeno je u saopćenju tuzlanskog SD-a.

Podsjećamo drugove iz Lukavca, naglašeno je u saopćenju, da se nismo nikom isporučili ili kako ste napisali “iznevjerili”, nego ostajemo dosljedni osnovnim principima socijaldemokratije u kojem vlada demokratija i odlučuje većina i kad nam se neke odluke i ne sviđaju.

– Ovim putem obavještavamo javnost da se ograđujemo od revizionističke izjave gradonačelnika Lukavca Edina Delića i bivšeg potpredsjednika SDBiH kojom je izjednačio Armiju RBiH sa agresorkom vojskom RS-a i dajemo punu podršku Koordinaciji boračkih organizacija TK – navedeno je iz GO SDBiH Tuzla.

Na vrh