Lični stav

Slovenska arheologinja se uplašila dolaska dr Semira Osmanagića

Na najavu da će Dr Semir Osmanagić gostovati u Ljubljani u prostorijama ‘Mladinske knjige’ i predstaviti svoju novu knjigu ‘Moji razgovori s umjetnom inteligencijom’, reagirala je predstojnica Odjeljenja arheologije sa Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Ljubljani Dr Katharina Zanier. Ultimativno je tražila od knjižnice da se Osmanagiću zabrani predavanje. ‘Mladinska knjiga’ je tu ucjenu, u komunističkom maniru, prihvatila.

No, nije stalo na tome. Dr Zanier je javno nazvala Dr Osmanagića, kojega ne poznaje i nikada ga nije srela, ‘svjetski priznatim prevarantom’. Iz ‘Mladinske knjige’ su poručili za medij N1 da nisu oni pozvali Dr Osmanagića već organizacija ‘Izbrano z Mirelo’. I onda su izrekli neistinu da je ta organizacija ‘Izbrano z Mirelo’ sama otkazala promociju knjige.

Prof. Dr Katharina Zanier, rođena u južnom Tirolu, diplomirala arheologiju na Univerzitetu u Trstu, doktorirala arheologiju na Univerzitetu u Udinama, trenutno predaje na Odjeljenju arheologije Univerziteta u Ljubljani, radno fokusirana na doba antičkog Rima

 

Da čujemo i drugu stranu.

Dr Semir Osmanagić je istraživač piramida i megalitnih lokacija širom svijeta. Doktorirao je sociologiju historije na Univerzitetu u Sarajevu na temu piramida Maja. Ima široko obrazovanje, završena dva fakulteta i magistraturu, autor je 20 knjiga o drevnim civilizacijama prevedenim na 17 jezika, istraživao je u više od 100 zemalja, snimio nekoliko stotina dokumentarnih filmova. Otkrio je bosanske piramide 2005. godine. Osnivač je neprofitne Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ i sa 600.000 radnih sati na arheološkim iskopavanjima ovaj projekat je postao najaktivnijom arheološkom lokacijom na svijetu (www.semirosmanagic.com).

 

Dr Semir Osmanagić

Pored nekoliko desetina arheologa uključenih sa četiri kontinenta ovo je i multidisciplinarni naučni projekt. Do sada je održano šest međunarodnih naučnih konferencija o bosanskim piramidama. Na prvoj, iz avgusta 2008. godine 55 stručnjaka iz 15 zemalja (među kojima i 20 najuglednijih egipatskih arheologa, egiptologa i geologa) potvrđen je vještački, a ne prirodni (geološki) karakter piramida u Bosni o kojemu govori Dr Katharina Zanier koja nikada nije ni bila na arheološkim lokacijama u Visokom niti ima iskustva s istraživanjem piramida.

Na ostalima su prezentovana testiranja uzoraka, laboratorijskih analiza, radiokarbonskih i uranijum-torijevih metoda datiranja, energetskih mjerenja. Potvrđeno je postojanje šest piramida, jednog tumulusa i ogromne mreže prahistorijskih podzemnih tunela. Pronađeno je, do sada, sedam ulaza u tunele i očišćeno 3,4 km. Pretpostavka je da je originalno ovaj podzemni kompleks imao 100 km dužine na nekoliko nivoa.

Zaključeno je da su bosanske piramide bile energetski pojačivači (amplifikatori) vrlo specifičnih frekvencija. Te energije su korištene u komunikaciji, zaštiti zdravlja, unaprijeđenju molekularne strukture vode i hrane, povećavanju imuniteta, razvoju duhovnih spobobnosti, čišćenju atmosfere, stabiliziranju Planete (ublažavanje zemljotresa i vulkanskih erupcija), i sl. Fondacija je svojim naučnim argumentima i otvorenošću 50 godina ispred kolega u Egiptu, Peruu, Kini ili Meksiku.

Primjera radi, predsjednik konferencije, trostruki doktor arheoloških nauka Prof. Dr Nabil Swelim izjavio je da su ‘bosanske piramide genijalan i komplikovan građevinski poduhvat, od važnosti za čitav svijet’  https://www.youtube.com/watch?v=R6-IChxQpCU. Za razliku od Dr Katherine Zanier, Dr Nabil Swelim je otkrio četiri piramide u pustinjama Egipta i dobro zna šta su piramide.

Doktor geologije i istraživač piramida u Egiptu Ali Barakat bio je nedvosmislen: ‘Bosanska piramida Sunca’ je 100% piramida!’ https://www.youtube.com/watch?v=aky6WycRbQo

Više o njihovim istraživanjima i zaključcima može se naći u Zborniku naučnih radova sa Konferencije. Da li je Dr Katherina Zanier imala ovaj Zbornik u svojim rukama prije nego što je Dr Osmanagića nazvala ‘najvećim prevarantom’. I da li su ‘prevaranti’ svi oni koji učestvuju u ovom projektu?

Astrofizičar i istraživač drevnih civilizacija Dr Paul La Violette (SAD) izjavio je da je ‘otkriće bosanskih piramida najveće otkriće u istoriji arheologije’. (https://www.youtube.com/watch?v=-BQDmvz2ZLQ). Ruski geofizičari Prof. Dr Oleg Khavroshkin i Prof. Dr Vladislav Tsiplakov su, nakon trogodišnjeg mjerenja u Visokom, zaključili da je riječ o vještačkim konstrukcijama.

Skeptici (‘protivnici’) su pozivani na ove konferencije da izlože svoje argumente, među njima i arheolog iz Slovenije i sekretar nevladine organizacije Evropske arheološke asocijacije Dr Predrag Novaković, koji je bio vrlo glasan protivnik projekta istraživanja piramida. Međutim, ni on ni bilo tko drugi (arheolozi i geolozi iz BiH, Velike Britanije, Njemačke, Poljske itd.)) nije se usudio doći Razlog je jednostavan: nikada nisu bili na lokaciji, ne razumiju se u fenomen piramida, niti imaju argumente. Ali se javljaju sa pozicije moći u svijetu arheologije pokušavajući neistinama zaustaviti ovaj projekat. Njihova mišljenja kako su to ‘geološke formacije’ koje proturaju preko geoloških instituta te medija (Wikipedija i slični) su samo mišljenja koja su u svijetu nauke irelevantna.

Relevantna su mjerenja i analize. Primjera radi, Geodetski zavod Bosne i Hercegovine je samostalno izašao s ekipom od tri inžinjera geodezije i naučnim instrumentima Total Station i utvrdio da je Bosanska piramida Sunca četverostrana piramida s tri očuvane trouglaste strane i četvrtom oštećenom. Orijentacija sjeverne strane odstupa od pravilnog kosmičkog sjevera samo 0 stepeni, 0 minuta i 12 sekundi što je ubjedlivo najpreciznija orijentacija od svih piramida u svijetu. (Keopsova piramida ima odstupanje od = stepeni i 3 minute, dakle manje je preciznija).

 

Aerijalna fotografija Bosanske piramide Sunca u Visokom, pravilna četverostrana piramida s perfektnom orijentacijom prema stranama svijeta, identično kao egipatske, kineske ili peruanske piramide

Uzorci sa pravougaonih blokova Bosanske piramide Sunca poslani su na adrese sedam instituta za građevinarstvo (Italija, Francuska, Češka, Slovačka, BiH) i rezultat je bio da je riječ o najkvalitetnijem drevnom (geopolimernom) betonu.

Urađeno je 28 radiokarbonskih i uranijum-torijumovih analiza u institutima u Njemačkoj, Švedskoj, Češkoj, Ukrajini, SAD i rezultati nas vode u period od prije 29.200 godina.

Istraživanja nekoliko institucija pokazuju da tri bosanske piramide /Sunca, Mjeseca i Zmaja) tvore pravilan jednakostraničan trougao, a da piramide Ljubavi, Zemlje i rijeka Fojnica s ulazom u tunele čine drugi jednakostranični trougao.

Fizičari i inžinjeri iz pet zemalja (Hrvatska – inž. Mizdrak, Italija – profesor Debertolis, Srbija – inž Marjanović, Finska – inž Savolainen, Njemačka – profesor Meyl) su u različitim periodima mjerili energetske fenomene na bosanskim piramidama i svi su došli do istih rezultata. Na vrhu piramida su izmjerene energetska zračenja koja se ne mjere na običnim brdima, frekvencije 28 kHz, električna po svojoj prirodi s pojačavanjem intenziteta što se zraka više udaljava od vrha piramida. U nauci se ovaj fenomen naziva skalarnim valovima koji su idealni za prenos energije/informacija.

Nakon provedenih energetskih mjerenja geofizičar Prof. Dr KOnstantnin Korotkov je zaključio da je ‘otkriće Dr. Osmanagića od Planetarne važnosti i da dovodi u pitanje pogled na prošlost čovječanstva’ (https://piramidasunca.ba/images/2017/03/bosnian-impressions.pdf).

U mreži podzemnih tunela tim Fondacije svakodnevno vrši mjerenja desetak parametara (ultrazvuk, EM zračenje, koncentraciju blagotvornih negativnih iona, infrazvuk, nivo orgonske energije, prirodna radiokativnost, itd.). U novembru 2024. ‘najveći prevaranti’, kako reče doktorica Katharina Zanier, su izmjerili koncentraciju negativnih iona od 286.000 nni/ccm što je ubjedljivo najveća koncentracija na svijetu. Studenti medicine na predmetu fiziologije uče o blagotvornosti ovog fenomena.

Zaključak je da je riječ o najsigurnijoj i najzdravijoj podzemnoj građevini u svijetu. Stoga ne čude stotine ljekovitih svjedočanstava svake godine. Energija piramida djeluje na proces regeneracije čak i danas.

Brojne su druge analize koje nedvojbeno govore da su piramide složene energetske mašine, koje su pravile razvijene civilizacije o kojima se ne zna gotovo ništa. Limit u razmišljanju i primjenjenim metodama današnjih generacija arheologa i historičara im ne dozvoljava da objasne pravu svrhu, način i vrijeme gradnje piramida. Stoga oni žive u svijetu bajki o piramidama koje su ‘gradile stotine hiljada robova kao faraonske grobnice’.

Vrijeme je da se izađe iz svijeta bajki u uđe u svijet multidisciplinarne nauke. A što se tiče ‘zabrana predavanja’ kao načina da se istina zaustavi, to je komunistički recidiv koji živi u glavama pojedinaca.

Dr Osmanagić je održao desetine predavanja u Slovniji u proteklih 18 godina i s tim će nastaviti. Već 1. marta 2024. u Novom Mestu, a 27. marta u Ljubljani (info: izbranozmirelo@gmail.com).  Desetine hiljada Slovenaca je posjetilo bosanske piramide, tunele i prelijepi www.parkravne2.com i rado se vraćaju.

Možda je vrijeme da pojedini arheolozi posjete ove lokacije prije nego što javno iskažu svoje neznanje, zavist i nekulturu. Bit će dobrodošli.

Na vrh