Business

“SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Ko god se grije ili hladi na električnu energiju neka se spremi na “strujni udar”

“Ovim se vidi potpuni apsurd prijedloga JPEPBIH jer vlada FBiH promoviše energetsku efikasnost i uvođenje toplotnih pumpi i za to daje subvencije za učešće u ovom programu”, kaže za “Slobodnu Bosnu” Almir Bečarević.

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uputilo je 9. aprila federalnom regulatoru (FERK) prijedlog cijena javne usluge snabdijevanja kojim se po prvi put uvode zone zelena, plava i crvena.

Zelena zona je potrošnja električne energije do 268 kWh (kilovat-sati), plava zona je potrošnja od 268 kWh do 1.000 kWh i crvena zona potrošnja električne energije preko preko 1.000 kWh.

Cijene za jednotarifno brojilo su, prema zonama, određene na način:

– zelena zona 13,46 feninga

– plava zona 16,82 feninga

– crvena zona 20,82 feninga

Dosadašnja cijena za jednotarifno brojilo je iznosila 13,46 feninga i vidimo da ta cijena ostaje i sada u zelenoj zoni i tu nije došlo do povećanja cijene za ovu grupu potrošača. Za plavu zonu povećanje cijene u odnosu na baznu zelenu cijenu iznosi oko 25 posto. Za crvenu zonu povećanje cijene u odnosu na baznu zelenu cijenu iznosi oko 55 posto.

POSKUPLJENJE PO ZONAMA

Za komentar ovog prijedloga zamolili smo stručnjaka za energetiku i predsjednika Kantonalnog odbora Stranke za BiH Sarajevo Almira Bečarevića koji nam je pojasnio šta krajnje korisnike očekuje ako FERK prihvati prijedlog EP BiH. Bečarević kaže:

“Ovdje vidimo koliko je povećanje po zonama u odnosu na baznu zelenu zonu.

Za dvotarifna brojila prema zonama sada imamo dvije tarife aktivne energije VT i MT.

U tarifi aktivne energije VT imamo:

– zelenu zonu sa cijenom od 16,82 feninga

– plavu zonu sa cijenom od 21,03 feninga

– crvenu zonu sa cijenom od 26,03 feninga

Zelena zona je bazna cijena i trenutno važeća cijena, a u odnosu na ovu zelenu zonu plava zona znači povećanje cijene za 25 posto, a crvena zona u odnosu na baznu zelenu zonu povecanje iznosi 55 posto.

U tarifi aktivne energije MT imamo:

– zelenu zonu sa cijenom od 8,41 fening

– plavu zonu sa cijenom od 10,51 fening

– crvenu zonu sa cijenom od 13,01 fening

Povećanje cijene je isto kao kod VT tarife u odnosu na baznu zelenu zonu, to jeste, 25 posto i 55 posto.”

Kako bi stvari bile još jasnije. Bečarević nam je ovo pretočio u jedan jednostavan izračun:

“Na primjer, ako potrošimo 500 kWh platit cemo 12 posto veću cijenu od sadašnje.

Ako potrošimo 900 kWh platit ćemo 16 posto veću cijenu, a ako potrošimo 1.500 kWh platit ćemo više 30 posto u odnosu na ono što sad plaćamo. Ove procente treba povećati i za PDV koji se obračunava na gore date cijene i ovi procenti povećanja su još i veći i kada se oni unesu povećanje iznosi oko 13,5 posto, oko 19 posto i oko 34,5 posto.

Kada pogledamo sve ove procente može se jednostavno zaključiti da su povećanja puno veća od onih koje je Elektroprivreda BiH priopćila, a to je da povećanje neće iznositi više od 10 posto.”

Prema njegovim riječima, tvrdnja o povećanju cijene struje za samo 10 posto je tačna samo kod potrošnje od oko 350kWh do 400 kWh.

“KAŽNJAVANJE VIŠEČLANIH PORODICA”

“Svako ko koristi u svom objektu električnu energiju za grijanje ili hlađenje i imate višečlanu porodicu vaše povećanje će iznositi u rasponu od 13,5 posto do 34,5 posto.

Ovim se vidi potpuni apsurd prijedloga JPEPBIH jer vlada FBiH promoviše energetsku efikasnost i uvođenje toplotnih pumpi i za to daje subvencije za učešće u ovom programu.

Sada dolazimo do apsurda, finansira/subvencionira se korištenje što više električne energije, a EPBiH to sada tretira kao rasipanje energije i traži da štedite tu energiju i penališe vas sa većom cijenom što više trošite energije. Kažnjavaju porodice koje su višečlane, a oni koji ne koriste svoje stambene prostore i imaju samo uređaje uključene na stand by oni plaćaju manju cijenu.

Ovaj sistem obračuna po zonama nije pravedan sistem posebno iz razloga niskog praga u zelenoj zoni i ovo povećanje cijena je ozbiljan udar na kućne budžete. Iz zemlje izvoznice električne energije dolazimo do zemlje sa zonama i potpuno nelogičnih odluka po pitanju cijene električne energije.

U ove prezentovane  cijene nisu uključena i druga davanja tako da ko se grije ili hladi na električnu energiju neka se spremi na “strujni udar” ozbiljnog napona”, zaključio je Bečarević, a mi čekamo da se o svemu očituje FERK.

 

Piše: Darko OMERAGIĆ/ SB

Na vrh