Komentari

SLIJEPI KOD OČIJU Ima li Trojka hrabrosti tražiti za SIPA-u ono što Dodik traži za Viši sud BiH?

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine gostujući u program N1 televizije kazao je da ima osnova da Apelacioni sud bude u Banja Luci kako to zahtijevaju vlasti iz Republike srpske, tačnije SNSD I partneri koji participiraju u Vijeću ministara…
“Zvaničnici iz Republike srpske smatraju da je dobro da sudovi budu fizički udaljeni i imaj tu osnova. Ali smatram da to treba biti politički dogovor koji će se temeljiti na struci”, kazao je Bunoza.

I možda je upravu te riječ treba dati struka, no, struku niko ništa ne pita. A, kada smo već kod političkih dogovora Trojka, a onda I HDZ mogli bi kroz ovo pitanje konačno riješiti i ono koje se tiče Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ova tema dugo se ne spominje u javnosti, iako je prije nekoliko godina bila aktuelna ideja da se baza Jedinice za specijalnu podršku gradi na drugoj lokaciji odnosno u Sarajevu jer je sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Inače, nakon što je Agencija osnovana u maju 2004. godine sjedište je bilo u Sarajevu. Izmjenama Zakona o SIPA-i u maju 2012. godine sjedište SIPA-e je u Istočnom Sarajevu.
Zanimljivo je da se na zvaničnoj stranici SIPA-e navode četiri Regionalna ureda i to Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla iako ne postoji objekat u Sarajevu (FBiH) koji se koristi za potrebe RU Sarajevo. Svi uposlenici svoje poslove obavljaju u sjedištu SIPA-e u Lukavici (Republika Srpska).

Tako je i Regionalni ured Sarajevo smješten u zgradi SIPA-e u Lukavici!?

Politika nije pokazala osjetljivost za ovo pitanje, posebno nakon što godinama kadrovi SNSD-a zauzimaju čelne pozicije u ovoj značajnoj sigurnosnoj agenciji.

Nažalost, sve je izvjesnije da predstavnici Trojke više kao da i ne smiju pred Milorada Dodika staviti određene zahtjeve, kako bi ispravili dugogodišnje nepravde ili, pak, pokazali da su drugačiji od onih koji su do sada obnašali vlast. Užurbano rade na kakvim takvim zakonima da bismo ispunili želje Brisela i Čovićevim rječnikom rečeno – već u 11. mjesecu riješili pitanja kako bismo bili bliže EU. A, to što na tom putu gubimo državu nikog baš ne zabrinjava!?

Nastavlja se politika kompromisa u kojoj Trojka udovoljava zahtjevima SNSD-a, koji, da se razumijemo, nemaju veze s boljom funkcionalnošću bh. institucija.

Cilj je dodatno razvlastiti ih i obesmisliti, jer struka je svoje kazala. Pa, je tako advokat Asim Crnalić nedavno kazao da kada je riječ o sjedištu Višeg, odnosno Apelacionog suda BiH, razumije stav Rs da ono treba biti na području ovog entiteta, ali ne u Banjoj Luci.

– Ako bi to bila Banja Luka, onda računajte na ogromne troškove smještaja sudaca, na poremećaj njihove porodične organizacije jer to su sve ozbiljniji suci s karijerama, zatim organizaciju i troškove transporta osuđenih i svjedoka, tužitelji Tužilaštva BiH također bi morali ići u Banju Luku.

Zahtjev Rs da neka pravosudna institucija državnog značaja ima sjedište na njenom teritoriju je opravdan, samo neka to ne bude daleko od Suda BiH, jer bi funkcioniranje Višeg suda bilo vrlo otežano – ističe Crnalić.

 

 

Piše: Amina Čorbo-Zećo/ Patria

Na vrh