Kult(ura)

Slijedeće sedmice dvije sjajne predstave na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će u toku naredne sedmice za svoju publiku odigrati dvije predstave s aktuelnog repertoara.

 

Predstava „Djelidba“, autora Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića, na repertoaru je u ponedjeljak, 24. aprila, od 19,30 sati. Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je komedija u tri čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Radnja ove komedije je smještena u bosansko selo, neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Zaplet se dešava oko humanitarne pomoći, koja treba da stigne i da se podijeli narodu. Međutim, u podjelu pomoći se upliću prsti lokalnih moćnika, koji po nacionalnom ključu što više pomoći nastoje namaknuti svome selu i svome narodu. U cijeloj zbrci oko spiskova za dodjelu pomoći, humanitarni konvoj dolazi i prolazi, a lokalni narod ostaje praznih ruku. U predstavi igraju Nenad Tomić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Adnan Omerović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Luka Spasojević i Nedim Malkočević.

 

U istoj sedmici će biti izvedeno i prvo reprizno igranje predstave „Macbett“, autora Eugenea Ionescoa i u režiji Davida Alića. Reprizno igranje „Macbetta“ zakazano je za petak, 28. aprila u 19,30 sati. Ionescov Macbett je satirična verzija Shakespearovog Macbetha, a govori o tome koliko je svaka osoba podložna promjenama kada se nađe u poziciji moći. Ova komična i apsurdna ratna priča govori o skidanju s vlasti nadvojvode Duncana i Macbettovim preuzimanjem njegovog trona, kraljevstva i žene. No, Macbettova radost neće trajati dugo, jer će se ispostaviti da je cijela zavrzlama oko njegovog preuzimanja vlasti i vjenčanja s lady Duncan bila samo igra dvaju luckasih vještica. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Ivana Perkunić Mešalić, Siniša Udovičić, Irma Zukić, Mirza Ćatibušić, Jasmina Dedić Ibrić, Remira Osmanović i Denis Hadžić.

 

 

Ulaznice za predstave se mogu rezervisati na brojeve telefona 035 251 645, viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

Na vrh