Komentari

Slaven Kovačević iskreno: “Čuo sam da se ‘Trojka’ hvali, ali ja bih bio mudriji”

Kovačević je pohvalio zeleno svjetlo koje je dobila naša zemlja na EU putu za pregovore, te je napomenuo da se radi o zaista bitnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije, komentarisao je nedavna dešavanja na evropskom putu naše zemlje u Hayatovoj emisiji “7 plus” na Hayat.ba.

Kovačević je pohvalio zeleno svjetlo koje je dobila naša zemlja na EU putu za pregovore, te je napomenuo da se radi o zaista bitnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

On je odmah na početku komentarisao izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je rekla kako je „ova vlast za godinu uradila više nego što je urađeno u prethodnih 10 godina“.

Kako kaže, ova izjava je izazvala pometnju te je dosta zemalja tražilo objašnjenje.

“To je matematički neodrživa rečenica”, napominje on te dodaje:

“Dodik je pokušao preko (op.a. Olivéra) Várhelyija doći do što povoljnijeg papira da ova zemlja nešto radi. Svi su se uključili, dogovorili da stave tu jednu rečenicu. Kod mene izaziva podsmijeh. I ta jedna rečenica mogla je cijelu priču okrenuti naglavačke.”

Podsjetio je i da je DF dao u proceduru zakon o javnim nabavkama prije nekoliko godina, koji je tada bio nov i usklađen sa EU direktivom.

“Prijedlog je oboren na Ustavno-pravnoj komisiji i oborili su ga ovi koji su vlast sada, a sličnu sudbinu dobio je i zakon o VSTV-u”, kaže Kovačević.

Objasnio je i zašto je bio bitan drugi zakon.

“Zamislite da ste advokat i trebate da izabere sudiju, a vaš predmet je kod njega. To bi bio prostor za trgovinu utjecajem i to smo htjeli spriječiti. Trojka je to oborila”, pojasnio je.

Podsjetio je da za primjer EU članica postoji nova meteodologija od 2020. godine.

“Nema više pregovaračkih poglavlja, već imamo šest tematskih klastera”, dodaje.

Kovačević je govorio i o današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Trojke. Na njoj je, između ostalih, Nermin Nikšić (SDP) rekao  da su prodali „BiH Evropskoj uniji bez ispaljenog metka“.

“Čuo sam da se Trojka hvali, ali, ja bih bio mudriji”, naglasio je Kovačević.

Kada je riječ o usvojenim zakonima za EU put, pojašnjava kako Zakon o sukobu interesa tretira samo državni nivo, a ne entitete i kantone.

Zakon se treba jednako primjenjivati, napominje.

Tu je i FRONTEX, a Kovačević pojašnjava i njegove nedostatke:

“Je li to kompromis i dogovor da entitetska policija izađe na granicu?”, upitao je on.

Poručio je i kako nije siguran koliko je Hrvatska prijatelj u ovoj priči.

“Hoće da nema skrininga kako bi izbjegla odgovor na pitanje da li ovako uređena BiH može uopšte biti član EU… Ne može. Da li misle da će nam Hrvatska dati potpis na neviđeno ili će nas ucjenjivati? Neka dobro vode računa šta će se desiti”, potcrtao je Kovačević.

Govorio je i o prijedlogu izmjena Izbornog zakona po prijedlogu HZD-a.

“Čović radi što je dogovoreno sporazumom iz Laktaša. On to nije slučajno plasirao”, kaže Kovačević.

Smatra da oni koji su se dogovarali trebaju da odgovaraju javnosti.

Stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije govorio je o Lisabonskom sporazumu te EU temeljima.

“Sumnjam da će EU izmaći svoje temelje da bi primila BiH i za davanje datuma za otvaranje pregovora. To je prevelik zalogaj. Morat ćemo mijenjati Ustav, ne samo zbog presuda Suda za evropska prava, već i promjene sistema odlučivanja”, napomenuo je Kovačević.

Na vrh