Aktuelno

Skupština TK – Usvojena Deklaracija o radničkim pravima

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Deklaraciju o radničkim pravima, na prijedlog kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

U deklaraciji je obrazloženo da su radnička prava ugrožena, te da će se Tuzlanski kanton zalagati za legalizaciju rada i radnih odnosa. Navedeno je da je potrebno pokrenuti sve kapacitete da se ostvare sva radnička prava, a posebno osmosatno radno vrijeme, pravo na dnevni, sedmični i godišnji odmor.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić izjavio je za Fenu da je u deklaraciji ukazano na ugrožena prava radnika, a neka od njih su 40-satna radna sedmica, pravo na liječenje, prava radnica trudnica i porodilja.

– Ukazujemo na problem rada u vrijeme državnih i vjerskih praznika, kada radnici ne bi trebali raditi, te ukoliko je riječ o uposleniku koji treba da radi na te dane, treba biti više plaćen za to – kaže Hadžić.

Dodao je da se u deklaraciji ukazuje i na problem neplaćanja zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Poručio je da su zatražili od svih institucija da se uključe u rješavanju tih problema, posebno kada je u pitanju rad „nacrno“.

Naglašava da je nužno ukinuti parafiskalne namete, kako bi se rasteretila privreda BiH.

Deklaracija bi trebala da potakne sve organe TK da učine dodatne napore u zaštiti i promociji radničkih prava, a ona podrazumijeva poštivanje postojećih zakona, ali ako je potrebno i uvođenje novih.

Na vrh