Tuzlanski kanton

Skupština TK – DEKLARACIJA o osudi negiranja genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine Republike Srpske

Skupština Tuzlanskog kantona je podržala inicijativu Kluba poslanika SD, te je na 23. sjednici hitnog karaktera usvojila sljedeća deklaraciju:

 

DEKLARACIJA

o osudi negiranja genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine Republike Srpske

 

  1. Pozivajući se na Konvenciju o zabrani i sprečavanju zločina genocida, koju je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila 9. decembra 1948. godine, Ustav Bosne i Hercegovine i brojne presude o počinjenom genocidu, kojima je presuđeno više od 700 godina zatvora za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici, Skupština Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje protuustavno djelovanje Narodne skupštine Republike Srpske koja je, na sjednici održanoj 18. aprila 2024. godine, usvojila zaključke o prihvatanju Izvještaja takozvane Međunarodne radne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u period od 1992. do 1995. godine i time sramno i nedvojbeno negirala genocid počinjen u Srebrenici te traži poništenje svih zaključaka donesenih na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.
  2. Duboko vjerujući u institucije sistema Bosne i Hercegovine i institucije međunarodne zajednice, Skupština Tuzlanskog kantona poziva predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a prije svega OHR i visokog predstavnika Cristiana Schmidta, da spriječe antidejtonsko i antiustavno djelovanje od strane predsjednika manjeg bh entiteta, a koje je posebno intenzivirano i izraženo u posljednjih nekoliko mjeseci.
  3. Uvažavajući pravo na dostojanstvo svake žrtve genocida, kao i članova njihovih porodica, Skupština Tuzlanskog kantona poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i druge nadležne institucije da, u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se procesuirali i sankcionisali svi pojedinci koji su učestvovali u pripremi, kreiranju i poticanju usvajanja zaključaka kojim se negira genocide počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, uključujući i predsjednika Republike Srpske i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
  4. Skupština Tuzlanskog kantona poziva nadležne organe vlasti u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa ustavom i zakonom, kako bi se osigurali ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine.
  5. Ova deklaracija će biti objavljena u “Službenim novinama Tuzlanskog kantona”.

 

 

Služba Skupštine Tuzlanskog kantona

Tuzla, 29.4.2024. godine

Na vrh