Tuzlanski kanton

Skoro 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK

Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost da se i konkretno pokrene Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona, danas su svečano potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar finansija TK Suad Mustajbašić, šefica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera. Radi se o projektu rekonstrukcije u svrhu energetske efikasnosti u 200 javnih zgrada na području Tuzlanskog kantona. Danas potpisanim Mandatnim pismom i Pismom namjere potvrđena je zainteresovanost EBRD-a da osigura dugoročno finansiranje, u obliku izuzetno povoljnog nacionalnog kredita u iznosu od 8 miliona eura i dodatnih 2 miliona eura bespovratnih sredstava za finansiranje projekta, te podrška UNDP-a u iznosu od 800.000 eura za pripremu i provedbu projekta.

„Danas potpisanim dokumentima Vlada Tuzlanskog kantona, EBRD i UNDP u Bosni i Hercegovini izražavaju svoju opredijeljenost da udruže napore u rješavanju nekih od neposrednih implikacija globalnih klimatskih promjena, tako što će zajedničkim djelovanjem ukazati na relevantnost i potencijal poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona“, kazao je danas premijer Halilagić, te se još jednom zahvalio predstavnicima EBRD-a i UNDP-a na prepoznavanju ove potrebe i ukazivanju povjerenja Tuzlanskom kantonu.

Direktorica Nesl se zahvalila Vladi TK i premijeru Halilagiću na susretljivosti i gostoprimstvu, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Tuzlanski kanton prepoznao značaj i vrijednost ovog ulaganja.

„Mi, kao Banka smo spremni podržati projekte sa zelenom agendom, a ulaganje u energetsku efikasnost je jedan od učinkovitijih modela. Do sada imamo pozitivna iskustva sa sličnim projektom u Kantonu Sarajevo i nadamo se pozitivnom ishodu i u Tuzlanskom kantonu. Jako nam je važno da ovaj projekt bude rezultat koordinisanih napora Kantona, EBRD-a, UNDP-a i drugih donatora“, kazala je direktorica Nesl, te izrazila nadu da će se u narednom periodu raditi još intenzivnije na pripremi svih komponenti projekta i već naredne godine započeti njegova implementacija.

„UNDP u BiH je sa velikim zadovoljstvom danas svjedočio potpisivanju Mandatnog pisma između EBRD-a i Tuzlanskog kantona, kao i pristupio zajedničkom potpisivanju Pisma namjere. Čestitamo Vladi Tuzlanskog kantona na realizaciji ovog važnog programa. Tim UNDP-a je nekoliko godina radio sa Vladom Tuzlanskog kantona na pripremi dokumentacije za ovaj napor, što je rezultiralo planom da se provedu mjere energetske efikasnosti u 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu kroz kredit EBRD. Pored toga, UNDP će obezbijediti 800.000 eura grantova i tehničku podršku za implementaciju. Prelazak u zelenu budućnost je za nas veoma važan i sretni smo što smo dio ovih napora“, kazala je danas rezidentna predstavnica UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera.

Potpisnice UNFCCC konvencije i Pariškog sporazuma, kao i zemlje koje su potencijalni kandidati za pridruživanje EU i zemlje kandidati iz zapadnog Balkana nalaze se u ključnoj tački gdje moraju biti ambicioznije u pogledu svojih klimatskih akcija. Potrebno je učiniti više da se drastično smanji emisija štetnih gasova i da se ne pređe crvena linija porasta temperature od 1,5 stepeni. Energetska efikasnost ostaje preferirani, povoljniji, mehanizam za smanjenje potražnje bez žrtvovanja ekonomske aktivnosti.

Na vrh