Business

Skandal u Srbiji – C&A prodavao švercovanu robu?

Kako pišu mediji u komšiluku kompanija C&A Srbija, dio holandskog brenda robnih kuća za odjeću, proglasila je insolventnost i pokrenula stečajni postupak. Na sajtu su objavili da nemaju drugi izbor, da su žrtva prevare, a država ih je tužila za prevaru falsifikovanja kineske robe tešku 6 miliona eura.

“Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji”, objavila je C&A Srbija na svom sajtu i dodala da se ovaj razvoj događaja ni na koji način ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A.

Kako je Blic prvi objavio, protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u ljeto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema saznanjima Blica radi se o švercovanju robe još od 2014.

– Skoro 7 godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom “Quehenberger” radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak poslije pokretanja postupka Uprave Carina promijenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji – kaže dobro obavješten izvor Blica.


Komentari

Na vrh