Kult(ura)

Sinoć završeni 19. Dani Mladih Tuzle

Sinoće je na sceni Pozorišta mladih Tuzle u organizaciji Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla i Pozorišta mladih Tuzle u saradnji sa Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla i Una Storia Studio realizovana završna svečanost 19. Dana Mladih Tuzle. Kompletan snimak manifestacije objavljen je na facebook stranici Pozorišta mladih Tuzle.

 

Manifestacija „19. Dani Mladih Tuzle“ kojom se obilježava godišnjica Mladih Tuzle započela je 27.2. i trajala je sve do sinoć. Tokom marta 2023. godine kupno je realizovano 15 različitih događaja iz kulture i umjetnosti i 22 reprizna izvođenja pozorišnih predstava za sve uzraste. Promovisana je zbirka igara za djecu i bolje ljude, Tuzlu su posjetili gosti iz Konjica i Banja Luke, Pozorište mladih Tuzle je gostovalo u Banjoj Luci, upisano je 70 novih polaznika/ca u Dramski studio za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle te je realizovan prijemni  ispit u martovskom predroku Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla. Manifestaciju je posjetilo 3500 djece, mladih, odraslih, zvanica, građanki i građana Tuzle i Tuzlanskog kantona te učenika osnovnih i srednjih škola. Kompletan proces organizovan je od strane 90 volontera/ki.

 

Na sinoćnoj završnoj svečanosti „19. Dana Mladih Tuzle“ dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja Mladih Tuzle za 2022. godinu. Nagrade i priznanja dodjeljuju se na osnovu prijedloga anonimnih glasova članova i roditelja Mladih Tuzle, uz davanje saglasnosti menadžmenta i Upravnih odbora Udruženja “Mladi Tuzle” i Pozorišta mladih Tuzle.

 

Najaktivniji članovi za 2022. godinu su: Adi Atlić i Tarik Dedajić.

 

Najaktivnije članice za 2022. godinu su: Hena Trutović i Melisa Smajić.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Zejd Sukanović za ulogu oca u predstavi “Tvornica straha” a Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Dušana Šušić za ulogu majke u predstavi “Iza zidova”

 

Nagradu za najaktivnije roditelje/staratelje dobili su: Alma Anić / Marko Anić.

 

Specijalna godišnja priznanja za doprinos razvoju Mladih Tuzle dobili su: Grad Tuzla, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Una Storia Studio Tuzla, Bart doo Tuzla i Dragana Bulić.

 

Nagrade su dobitnicima/cama uručili:Amila Beširović, predsjednica Udruženja “Mladi Tuzle” i Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle.

 

Čestitke svima.

 

Na vrh