Aktuelno

Sindikat visokog obrazovanja TK konstatuje: REKTORICA UNIVERZITETA U TUZLI NEMA ZA PLATE, ALI IMA ZA NOVI AUTOMOBIL

Sindikat visokog obrazovanja TK konstatuje da rektorica Univerziteta u Tuzli nema hrabrosti, niti argumenata da vodi direktan dijalog, niti da odgovori na postavljena joj pitanja. Stiče se dojam da se isključivo zbog medijskog pritiska oglašava sa šturim i krajnje neozbiljnim izjavama. Zabrinjava činjenica da su tek nakon otvorenog pisma Sindikata visokog obrazovanja TK, aktuelni donosioci odluka rektorica dr sc. Nermina Hadžigrahić, red. prof., direktor za ekonomske poslove Fuad Čergić, MA ekonomije i vječiti generalni sekretar Univerziteta u Tuzli Jasmina Berbić, dipl. pravnik izgleda postali svjesni bremenitih i dubokih problema koji su prisutni na našoj visokoobrazovnoj instituciji. Još više zabrinjava činjenica da rektorica kao probuđena iz dubokog zimskog sna, po prvi put govori o potrebama iznalaženja adekvatnog finansijskog modela i potrebama za reformama na Univerzitetu u Tuzli i to ni manje ni više nego nakon godinu i četiri mjeseca mandata.

 

Sindikat visokog obrazovanja TK pita rektoricu Hadžigrahić, šta je radila godinu i četiri mjeseca? Nedostatak rukovodećih kompetencija u oblasti obrazovanja i nepoznavanje problematike na Univerzitetu, jer je pomenuta minimalno (svega 20%) bila angažovana na izvođenju dijela nastave na Univerzitetu u Tuzli, u najtragičnijem obliku su se odrazile na stanje na našem Univerzitetu. Dodamo li ovome, da je i direktora za ekonomske poslove Univerziteta u Tuzli, politika dovela iz koksare (Global Ispat Koksne Industrije Lukavac – GIKIL), da ga spase realnog sektora, može se samo nagađati šta su mu reference i cilj? Možda su mu reference prezime i zavičaj, a cilj doktorat nauka i nastavnička pozicija na Univerzitetu u Tuzli. Jedno je sigurno i nije teško zaključiti, da su njegovi kapaciteti za finansijsku stabilizaciju Univerziteta u Tuzli veoma upitni, naročito ako se pored gore navedenog uzme u obzir i njegov duži studentski staž na Ekonomskom fakultetu!

 

Rektoričina pravna savjetnica, već pomenuti vječiti generalni sekretar Univerziteta u Tuzli, tumač svih zakona po želji i na zahtjev, ispratila je dva rektora i čitav Upravni odbor Univerziteta u Tuzli u sudske klupe. Osim toga, navedeni prvi pravnik Univerziteta u Tuzli je izgubila na desetine sudskih sporova sa značajnim finansijskim gubicima, a da do sada nije nizašto odgovarala. Ova trojka kompletira sliku menadžmenta Univerziteta u Tuzli! Sa ovakvom ekipom na čelu propast nam je zagarantovana, na što ukazuje ukupno stanje na Univerzitetu, što je na sramotu politici koju predstavljaju. Kakav je to autoritet rektorice kad niko neće da joj bude prorektor? Na pitanje novinara „Zašto nema prorektora?“, odgovor rektorice je bio „Neki od njih nisu bili spremni da preuzmu tu odgovornu funkciju, a određen broj njih je još uvijek u fazi razmišljanja …“ i tako skoro godinu i četiri mjeseca. Tuga je da oni koji i prihvate njenu „ponudu“ da joj budu prorektori, vjerovatno imaju poimanje rukovođenja univerzitetom kao i sama rektorica. Iako ne može obezbijediti prorektore i plate, uspjela je sebi obezbijediti nabavku novog automobila, a za studente nema dovoljno ni kreda. Mi u Sindikatu idemo dalje u borbi za zaustavljanje propadanja Univerziteta u Tuzli, isto kao što će i rektorica dalje vjerovatno da ruši rekorde pređene kilometraže, što s novim automobilom, što u avionskim letovima!?

 

 

Predsjednik  SVOTK

                                                                                                                                                                              

           Dr sc. Samir Nurić, red.prof.

Na vrh