Kult(ura)

„Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ knjiga koja se sama pisala

Knjiga „Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“, autora Zlatka Dukića promovirana je večeras u JU Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli, u organizaciji ove ustanove i Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla.

Na samom početku prisutne su pozdravili domaćini, ispred Udruženja muzičkih umjetnika, predsjednica Ramiza Milkunić, te direktorica biblioteke Mirna Trifković.

Osim autora o značaju ovoga djela govorila je prof. Jasna Hadžiselimović, te muzikolog Mirela Ibrahimović Mehanović uz moderaciju Dine Kalesića.

Autor Zlatko Dukić  rekao je da je ovo jedna vrlo specifična knjiga, koja se, moglo bi se kazati „sama pisala“, te da nije bio potreban nikakav poseban trud.

Knjiga je sastavljena od refleksije događaja, koji su se zbivali, od devet festivala sevdalinke, te o ljudima koji su bili neposredno uključeni u te festivale, ističe Dukić.

Knjiga više govori o ljudima koji su činili događaje, dodao je.

Promotorka Mirela Ibrahimović Mehanović kazala je da je ova knjiga  hronološki redoslijed festivala Sevdalinko u srcu te nosim, koji je ostavio i historijski pečat u njegovanju tradicije sevdalinke i baštinjenju sevdalinke kao bh kulturne odrednice.

Predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, Ramiza Milkunić ističe da je ovo udruženje dočekalo drugo izdavanje knjige, dodavši da je ova knjiga drugačija i po tome što je u obliku kajdanke.

Radimo na značaju sevdalinke i trudimo se da pored  notnog zapisa ostane i pisani trag, kazala je Milkunić.

Najavila je novi festival Sevdalinko u srcu te nosim,koji je jedinstven u regiji, na kojem se , kako je rekla, radi godinu dana i prvi je koji će se održati sa UNESCO-vim znakom.

Pored knjige  večeras je promovisan  i DVD, koji sadrži najbolje izvedbe sa proteklih izdanja Festivala sevdalinke, a koga je predstavio umjetnički rukovodilac Festivala profesor harmonike Dejan Milkunić.

Ove godine Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“  deseti po redu održava  se 11. i 12. aprila u BKC-u Tuzla. . Ovoizdanje Festivala za razliku od prethodnih, ove godine traje dva dana i takmičarskog je karaktera, gdje će na prvoj večeri biti izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke.

Na vrh