Komentari

ŠERIĆ ODGOVORIO DODIKU Tvoju imovinu Milorade niko nije otimao

Predsjednik entiteta Republika srpska i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je danas zaprijetio državi Bosni i Hercegovini i njenoj imovini.

Uz poruku da “neće proći” privremena mjera suspenzije Zakona o nepokretnostima Rs, Dodik kaže da sada ima drugi plan.

 

Dodik, govoreći o privremenoj mjeri Ustavnog suda, a koja se odnosi Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS, „ Odvojit ćemo Republiku Srpsku ako nam budete otimali imovinu, pa vi pričajte Dodik secesija. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bismo ostavili.“

Na Dodikove riječi reagovao je pravni ekspert Enver Išerić, kazavši da mu nije “poznato da je Miloradu Dodiku neko otimao imovinu niti da to namjerava”.

“Lična, odnosno privatna imovina je garanirana Ustavom Bosne i Hercegovine. A pošto se Ustav mora poštovati, njegovu privatnu imovinu niko, osim sudova, u zakonom propisanom postupku, ne smije ‘otimati. A državnu imovinu (šume, rijeke,  jezera, more i morsku obalu, građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište…),  koja je u isključivom vlasništvu države, također niko neće i ne smije otimati”, ističe Išerić.

Podsjeća i da je Dodik također rekao da će tražiti sve, pa ako mu se to ne dadne, odvojit će se.

“Nema odvajanja! I nema davanja! Nikome i ništa! Sve to što Dodik misli da treba dobiti je imovina države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. A građani su garanti  cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Kako to ljudima nije jasno!?”, zaključio je Išerić.

Podsjećamo, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt propustio reagovati, a nakon nekoliko zahtjeva za privremenom mjerom i ocjenom ustavnosti, Ustavni sud Bosne i Hercegovine suspendovao je Zakon o nepokretnostima koje koriste institicuje Rs, do konačne odluke.

Na vrh