BiH

Selmi Bajrami zabranjen ulazak u Srbiju

Folk pjevačica iz Bosne i Hercegovine Selma Bajrami doživjela je neprijatnost na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”. Ona je prvobitno zadržana, a potom i vraćena nazad za Sarajevo, odnosno nije joj dozvoljen ulazak u Srbiju.

Razlog nije saopšten, ali je od ranije poznati da je pjevačica izazvala burne reakcije javnosti u Srbiji nakon što je tokom jednog nastupa u Sarajevu dok je pjevala albansku pjesmu rukama pokazala “dvoglavog orla”, ali i ponovila isti postupak na Face TV, piše N1

Mnogi su tražili da joj se zabrani ulazak u Srbiji, ali zvaničnog saopštenja nije bilo. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je nakon ovoga bio upitan postoje li osnove za zabranu ulaska u Srbiju pjevačici.

“Mislim da ima razloga za to, kao i za još neke, ali to je nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbjednosnih službi”, kazao je tada Dačić za Informer.

I sama pjevačica se oglasila poslije svega: “Svi znate da sam ja “Selma internacionale”! Vi zovete samo kada je neka provokacija. Ja sam Bosanka, porijeklom sa Kosova. Apolitična sam osoba. Volim sve narode. Pjevam svuda gdje me vole. Neću više da razgovaram na tu temu.”

Donedavni direktor BIA-e Aleksandar Vulin izjavio je da je Selmi Bajrami, po njegovom naređenju, zabranjen ulazak u Srbiju.

Kako je objasnio, odluku je donio nakon nedavnog snimka na kom se vidi kako Selma pokazuje “dvoglavog orla” uz pjesmu „Valle Kosovare“.

Pjevači iz Srbije koji otvoreno veličaju ratne zločince (Sloba, Uroš, Đani …) ili počinju koncerte sa “Veseli se Srpski rode” (Breskvica) slobodno i dalje nastupaju u BiH i niko ne postavlja pitanje što se njima ne zabrani ulazak u BiH … ali, sa dolaskom Trojke na vlast po Bosni i Herecegovini slobodno šetaju i promovišu četnički pokret i gori od njih tako da … da li će nam Bog dragi ikada dati pameti?

 

Na vrh