– Ovo je velika odgovornost i zahvaljujem se kolegama na ukazanom povjerenju. Smatrali smo da nam u ovom momentu treba jedinstvo i da bi svaka daljnja borba na izborima mogla dovesti do neke vrste nejedinstva i nerazumijevanja te smo odlučili da ja budem kandidat za predsjednika, a kolega Čaušević potpredsjednik. Odrednice našeg budućeg djelovanja su Statut SDA, sve što smo obećali na Općim izborima 2022. godine te programska deklaracija s 8. kongresa SDA iz oktobra prošle godine. U Tuzlanskom kantonu mi smo nosioci koalicije i svjesni smo da imamo najviše odgovornosti za sve što se dešava i za upravljanje društvenim procesima – rekao je Umihanić nakon izbora za predsjednika.

Kada su u pitanju prioriteti za Kantonalni odbor, Umihanić je istakao problem zdravstva, odnosno onkoloških pacijenata.

– Imamo problem raštimanog orkestra naših javnih zdravstvenih ustanova. Dovoljno je sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja i sve se to jednom dobrom strategijom razvoja zdravstvenog sistema mora dovesti u što bolji red. Imamo Medicinski fakultet u Tuzli koji je prepoznatljiv u regiji i to je naša prednost. Istakao bih i problem putne blokade TK. Svjesni smo da je taj problem u domenu Federacije BiH, ali moramo otvoriti dijalog sa ostalim strankama u vlasti na nivou FBiH na način kako je to urađeno kod raspodjele javnih prihoda, kada smo imali slučaj da je Kanton Sarajevo bio u povoljnijem položaju u odnosu na Tuzlanski. Putnoj deblokadi treba pristupiti na sličan način i zajedno rješavati problem – rekao je Umihanić.

Podsjećamo, SDA je u TK na vlasti, a zajedno s Demokratskom frontom ima stabilnu većinu u Skupštini, koja broji 20 od ukupno 35 zastupnika.

– Istakao bih i jednu od mjera Vlade TK, odnosno podršku pronatalitetnoj politici, kao i pomoć mladima u kvalitenijem obrazovanju, pomoć za zapošljavanje, a sve da bi spriječili odlazak stanovništva. U amanetu imamo boračku populaciju i moramo biti svjesni da smo u slobodi zahvaljujući njima. Također, sigurnost je nešto na čemu moramo nastaviti raditi i u budžetu za ovu godinu imat ćemo izdvojena značajna sredstva. Treba iskorisiti i povoljan momenat i još više ulagati na polju obrazovanja – naveo je Umihanić.

Kada je u pitanju organizacija stranke, novi predsjednik KO SDA TK je posebno istakao jačanje stranačke baze i rad s mladima.

– Moramo razvijati političke akademije kroz koje ćemo mladima razvijati političku svijest, pa oni neka odaberu kojoj će se opciji prikloniti – navodi Umihanić.

Čaušević je rekao da mu je bila čast što je bio dio izbornog procesa, a odluku o povlačenju donio je savjesno u cilju očuvanja jedinstva i dobrih zamaha u radu KO SDA TK.

– Svaki oblik takmičenja je po definiciji oblik društvenog razdruživanja i smatrali smo da nam nije potrebano takmičenje ili preglasavanje. Odluka je dobro prihvaćena od delegata na skupštini i članova SDA. Cijenimo da je jedinstvo jasan put i koncept – rekao je Čaušević.

Nakon izbora predsjednika, izabrano je i pet potpredsjednika i to Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Midhat Čaušević, Senad Alić i Fadil Kudumović.