Eventi

Sedmica gitare u Tuzli uz svakodnevne radionice večeras donosi i koncert umjetnika Tal Hurwitza

Tuzla Guitar Week nastavlja privlačiti pažnju aktivnostima koje novim znanjem i iskustvom obogaćuju brojne učesnike, ali i posebnu zabavu pružaju publici koja uživa u koncertima u centru grada. Tako je bilo i na proteklom koncertu Alejandra Córdove iz Meksika i Istvána Römera iz Hrvatske, a već novu priliku da prisustvuju koncertu imaju večeras kada će nastupiti Tal Hurwitz (Njemačka/Izrael/Poljska).

Ovaj umjetnik je nastupao i protekle godine u prvom izdanju internacionalne Sedmice gitare Tuzla i pobudio je interesovanje publike, te su očekivanja da će i novi nastup pred tuzlanskom publikom donijeti pozitivne reakcije. Tal Hurwitz je stekao međunarodno priznanje na koncertima i takmičenjima širom planete, pokazujući svoju reputaciju tehničkog majstorstva i umjetničke jasnoće.

Njegova odanost muzici, želja za ljepotom i estetikom u interpretaciji i stalna potraga za kombinacijom starog sa novim, dovela je do velike karijere i nastupa širom Europe, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Azije. Kompozitori svjetske klase su mu posvetili djela, kao što su Nikita Koshkin, Daniel Akiva, Wulfin Lieske i Ariel Man.

Koncert će biti održan u Hrvatskom kulturnom centru „Sveti Franjo“ u Tuzli u 20.30 sati, a ulaz je besplatan.

I dalje se održavaju intenzivne radionice u vidu individualne i grupne nastave, orkestar gitara i svakodnevno skupno vježbanje. Nastava je u toku u Domu mladih i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla.

Sve se održava uz podršku zlatnih sponzora Sparkasse Bank d.d. BiH i Njemačke ambasade u Sarajevu, pokrovitelja manifestacije Grada Tuzle – Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, Turističke zajednice Grada Tuzle, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, te prijatelja manifestacije NLB Banke, Franjevačkog samostana Tuzla, Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla, Poljske ambasade u Sarajevu, Mono Digitala, Kuće plamena mira i Grand Hotela Tuzla.

 

Azra Redžić

Na vrh