BiH

Sebija Izetbegović po naredbi Općinskog suda predala zagrebački indeks Tužilaštvu KS

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesorica Medicinskog fakulteta UNSA Sebija Izetbegović danas je predala indeks Tužilaštvu KS, potvrdila je za Patriju njena advokatica Senka Nožica.

Iz Tužilaštva KS također su potvrdili da im je indeks predat.

“Realizirana je naredba Općinskog suda u Sarajevu”, kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS zatražilo je od Suda da Izetbegović dostavi indeks sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je Izetbegović javno pokazala prije nekoliko dana na jednoj televiziji. Iako tvrdi da su svi ispiti i ocjene upisani sa potpisima profesora, sa Sveučilišta u Zagrebu dostavili su zvaničan akt rektoru UNSA Rifatu Škrijelju u kojem navode da ne mogu potvrditi vjerodostojnost tog indeksa i njegovog sadržaja.

Kada je riječ o odluci Senata Univerziteta u Sarajevu koji je jučer usvojio analizu Komisije koja je izvršila provjeru vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu – Medicinskom fakultetu prof. dr. Sebije Izetbegović sa prijedlogom za dalje postupanje, kojom se obavezuje rektor Univerziteta u Sarajevu da donese Rješenje o poništenju upisa odnosno zvanja magistra, Nožica je kazala da to još uvijek ne može komentarisati.

Nakon što Sebija Izetbegović i zvanično zaprimi ovu odluku Senata putem Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ona i njen advokatski tim odlučit će o daljim pravnim koracima.

Kako je jučer rekao rektor Rifat Škrijelj protiv ove odluke nije dozvoljena žalba, ali može se pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

Profesorica Izetbegović je jučer i prije odluke Senata UNSA najavila podnošenje krivičnih prijava protiv rektora Škrijelja, ali i članova Komisije koji su izvršili provjeru dokumentacije te izradili analizu i dali prijedlog za dalje postupanje.

Na vrh