BiH

SDS, PDP I LISTA ZA PRAVDU I RED NISU SE POJAVILI KOD DODIKA – U Banjoj Luci potpisan plan djelovanja Rs-a u institucijama BiH

Predstavnici parlamentarnih stranaka potpisali su danas “izjavu o zaštiti imovine”, odnosno plan djelovanja organa i predstavnika Rs-a u institucijama BiH, rekao je danas predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci.

Potpisivanju izjave prisustvovali su Dodik, predsjednik NSRs Nenad Stevandić, premijer Rs-a Radovan Višković, ministri i predstavnici Rs-a u institucijama BiH.

Na sastanku su bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je naveo da izjava, odnosno plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i “odražava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i jednako favorizuje prava Rs-a dobijena ovim sporazumom”.

– Dokument je u suštini ostao isti, kao što je predstavljeno prije nekoliko dana. Sve političke partije koje su prisustvovale prethodnom sastanku, izuzev SDS-a, su potpisale akt.

Rs nesumnjivo ovim planom ulazi u proces jačanja svojih utvrđenih nadležnosti koje je imala po Dejtonskom sporazumu – ustvrdio je Dodik.

Naglasio je i da Ustavni sud nije štitio Ustav BiH, već ga je razgradio, zloupotrebljavajući svoju ulogu.

– U srijedu imamo sjednicu NSRs gdje ćemo pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Rs-a da napuste svoje pozicije – poručio je Dodik.

Na vrh