– Izbor predsjednika FBiH u takvim okolnostima, a naročito izbor predstavnice stranke koja je u protekle četiri godine blokirala demokratske procese na nivou FBiH, značio bi usložnjavanje situacije i prudubljivanje postojeće krize izazvane blokadama u implementaciji rezultata Općih izbora održanih 2018. godine, zbog kojih je HDZ-ov predsjednik FBiH Marinko Čavara završio na “crnoj listi” SAD-a.

Od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i formiranja FBiH do danas nikada nije parcijalnim dogovorima ignorisana volja klubova naroda pretočena u izabrane predsjednike/potpredsjednike FBiH. Pokušaj uvođenja takve prakse predstavljao bi nedopustivo kršenje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda.

Pozivamo rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da odgodi izjašnjavanje o imenovanju predsjednika FBiH do postizanja sveobuhvatnog političkog dogovora svih nezaobilaznih aktera koji će obuhvatiti izbor rukovodstva FBiH, premijera i Vlade FBiH.

Ponovni izbor predsjednika FBiH iz redova HDZ-a, bez prethodnog jasnog dogovora o sastavu rukovodstva i Vlade FBiH, vodi daljem jačanju pozicije HDZ-a i svjesnoj predaji FBiH u ruke te stranke – navodi se u saopćenju SDA.