BiH

Schmidt postavio uvjet za povlačenje Inzkovog zakona

Visoki predstavnik Christian Schmidt poslao je pismo državnim parlamentarcima u kojima traži da oni usvoje “svoj” zakon o zabrani negiranja genocida i govora mržnje, a da bi on onda bio spreman povući nametnutu odluku njegovog prethodnika Valentina Inzka.

– Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca – piše Schmidt na početku.

Kaže kako svi znamo da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posljedice po društvo.

– Tokom posljednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbjegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primjenjuju tokom rata i sukoba obilježenih nasiljem, kako bi se osiguralo poštivanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima – navodi Schmidt u pismu.

Dodao je da negiranje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprječava društva da se nose s kolektivnom prošlošću te da predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava.

– Izmjene Krivičnog zakona BiH donesene u julu 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrijednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promoviranja mira i pomiranja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni koncenzus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumijevanje i saosjećanje, posebno među mladim ljudima koji su sljedeća generacija – dodao je  Schmidt.

Naglasio je da smatra da je uloga Parlamenta kao političkog predstavničkog tijela da pokuša donijeti vlastiti zakon o tom pitanju.

– Poželjno je koristiti demokratski institucionalni proces. To neće biti lako i zahtjevat će da se u Parlamentu i u društvu izvrši trezvena priprema koja će biti okrenuta ka postizanju koncezusa. To zahtijeva angažman koji se neće ograničiti samo na političke predstavnike. U vezi s tim, ocijenio bih namjeru Parlamenta da se izmjene Krivičnog zakona donesene odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština BiH. Bit ću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standarima koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH – napisao je Schmidt.

Dodao je i kako se zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u cijelini.

– Ne postoji drugo tumačenje. Drugo, zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava, svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje – naveo je Schmidt.

Na vrh