BiH

Schmidt poručio političarima: Radite svoj posao i ne pričajte izmišljotine, pitanje državne imovine nije riješeno Dejtonom

Nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi, kazao je visoki predstavnik u Bosni Hercegovini Christian Schmidt.

Kako dodaje, zaključak je jednostavan te poručuje “bh. političari – radite svoj posao”.

– Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i općina – naveo je on.

Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava: “Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i ja odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu”.

Visoki predstavnik podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

– Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dejtonski sporazum u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi – poručio je Schmidt.

 

Na vrh