BiH

Schmidt ostavio rok od godinu za rješavanje pitanja državne imovine, Dodik poručuje ‘da to nije tema razgovora’

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostujući u petak na Face TV kazao je da u roku od godinu očekuje da Parlamentarna skupština BiH riješi pitanje državne imovine. On je kazao da je radna grupa koju je okupio OHR pripremila nekoliko rješenja, ali da to pitanje mora riješiti Parlament.

O pitanju državne imovine optuženi predsjednik Rs-a Milorad Dodik ima stav da je “to pitanje riješeno”. No, upravo zbog neriješenog pitanja državne imovine zaustavljeni su projekti koji su Dodiku od posebnog interesa kao što je hidroelektrana Buk Bijela, gasovod, aerodrom u Trebinju…

Da je Dodik ipak pratio šta govori Schmidt pokazuje i njegova tvrdnja da “do Šmitovog lažnog pojavljivanja, nije bilo da je imovina predmet spora u BiH.”

“To je bilo dijelom samo priča o vojnoj imovini. Ali novopečeni političari misle da su Bogom dani i da imaju rješenje kao čarobnim štapićem. Pitanje imovine nije tema o kojoj će se razgovarati i ne može da bude na dnevnom redu. I mi ćemo na taj način odrediti dnevni red i pokazati moć. BiH ovim potvrđuje da je zemlja podjela, da je ispregovarana zemlja koja je u Dejtonu ispregovarana, koja nije uspjela da se dogovori u ovih 30 godina, ostaje u većoj krizi ikada nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. U BiH postoje politike koje kažu da Sarajevo treba da bude glavno, a da bi Republika srpska trebalo da se svede na neku protokolarnu stvar. O tome smo mi govorili prije 10-15 godina kada smo govorili o praznoj ljušturi koju žele da namjene Rs koja bi bila izgubljena sama od sebe i to Šmit, predstavljajući se lažno, želi da završi”, poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da će Rs odbiti prihvatiti bilo šta što uradi Schmidt i da će braniti “ono što imamo”.

U posljednjem izvještaju koji je poslao Vijeću sigurnosti UN-a Schmidt je govorio posebno o Miloradu Dodiku i njegovoj secesionističkoj retorici. S druge strane, na pitanje da li je i smjena Dodika opcija, visoki predstavnik je kazao da je sve na stolu, ali i da građani svojim glasovima mogu donijeti odluku.

Na vrh