BiH

Schmidt obustavio primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je donio odluku o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske.

U izjavi za medije u Sarajevu Schmidt je rekao da je obustavio primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi bile izbjegnute negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore.

Dodao je da je proširio i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda.

– Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom, odnosno uređivati vlasništvo nad njom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti – naveo je Schmidt.

Pojasnio je da to ne znači da nepokretna državna imovina ne treba biti raspodijeljena između države, entiteta i vjerovatno drugih nivoa vlasti u BiH.

Schmidt je istakao da pitanje državne imovine ne može biti riješeno jednostranim mjerama, već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Građanima RS-a je poručio da odluke koje je danas donio ni na koji način ne umanjuju status tog entiteta i potcrtao da oba entiteta imaju svoje mjesto u Opšetm okvirnom sporazumu za mir.

Schmidt je pozvao sve aktere da sjednu i nađu razumno rješenje za državnu imovinu nakon 14 godina razgovora bez rezultata.

– Politika u demokratiji traži da svi doprinesu državi a ne da samo gledaju lične interese i svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, ali ne smije biti jednostranih odluka – naglasio je Schmidt.

Precizirao je da njegove današnje odluke stupaju na snagu čim budu objavljene na internet stranici OHR-a, te upozorio na pravne posljedice za sve koji postupe suprotno odlukama.

– Iskoristio sam svoje ovlasti kako bi ovu zemlju poveo naprijed a neke ljude dozvao razumu – rekao je Schmidt.


Komentari

Na vrh