BiH

Schmidt izazvao bijes javnosti zbog otkazane posjete Banja Luci: On je visoki predstavnik samo kad treba praviti Vladu FBiH

Nedolazak Christiana Schmidta u Banja Luku, te neuvjerljivo pojašnjenje koje je uputio OHR da „posjeta Banja Luci nije bila definitivno dogovorena“ izazvali su brojne reakcije javnosti.

Mnogi smatraju da je visoki predstavnik ovim potezom samo ojačao Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a protiv kojeg je potvrđena optužnica upravo zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić u programu N1 komentirala je posljednji potez Christiana Schmidta.

„Na šta spade kuća OHR. Ovo ne da nije OHR ovo je smijurija, ne znam kako bih to nazvala. On je visoki predstavnik samo kada treba sastavljati Vladu FBiH. Ne znam zašto Dodik onda sjedi sa Nikšićem, Fortom i trojkom jer da nije bilo visokog predstavnika oni ni teoretski ne bi bili vlast. A i to je odluka visokog predstavnika. Koja je to profesionalnost ako danas zakazujete sastanak za sutra? Prvo to je neprofesionalno. To da je neko od naših ljudi uradio visokom predstavniku to bi bio skandal“, kazala je Cenić.

Režiser Dino Mustafić također je reagirao na Twitteru. A uslijedili su i brojni drugi komentari, među kojima su političari, profesori, državni zastupnici, federalni zastupnici.

Komentar je dao i univerzitetski profesor Vahidin Preljević.

Na vrh