Komentari

Schmidt i Čović se ‘zaigrali’ u hladovini: Manipulacija s javnošću i zdravom pameću!

Piše: A. Čorbo-Zećo

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se sastao sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Razgovarano je o “jačanju integriteta države i ubrzanju euroatlantskih integracija”, navedeno je iz OHR-a nakon sastanka.
U šturoj informaciji da je Schmidt vodio otvoren i konstruktivan dijalog s Čovićem (ko da je nekog i briga) pozvao je sve donosioce odluka da ulože zajednički napor u jačanje integriteta države i ubrzanje euroatlantskih integracija.

Da čovjek ne povjeruje da je u stanju ovako manipulisati s javnošću! Da maipulira s Trojkom to je već vidljivo i jasno svima, ali da nas smatra toliko neukima već prelazi granice dobrog ukusa.

“Vrijeme je za konstruktivnu akciju, više nema vremena za političke igre”, rekao je visoki predstavnik.

Pitanje je ko se to igra, dok Schmidt sjedi u ugodnoj hladovini s čovjekom koji ne priznaje Haške presude i koji i danas njeguje UZP politiku, koja je i presuđena.

Sličnu je poruku oko ‘igranja igara’ imao Schmidt, tokom ispraćaja posmrtnih ostataka 30 žrtava genocida ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, kada je poručio kako nije vrijeme za igranje igara, nego da se bude konstruktivan i odgovoran.

Schmidt je nakon toga s čovjekom koji jednostavno ne može da pobijedi u utrci za člana Predsjedništva, a koji je držao u blokadi Federaciju BiH pune četiri godine sjeo da razgovara o konstruktivnim planovima!? I za blokadu to nije odgovarao, nije, jer se igra, a strani faktori pristaju na igru. Prije svih upravo Schmidt, koji možda pod ‘konstruktivno’ misli dajte Čoviću sve što poželi, pa da idemo u EU!

Schmidt je u obraćanju javnosti istakao kako su ovo dani žalosti i da je to pravo vrijeme da se shvati zašto je potrebno biti odgovoran.

Ali biti odgovoran gospodine Schmidt ne znači samo verbalno djelovati kada štitite Bošnjake, već biti odgovoran znači djelovati konkretno. Baš onako kako ste reagovali za Izborni zakon, odlučno i vrlo spremno da branite, čak i laž, kao što ste to činili 2. oktobra tvrdeći da ste deblokirali Federaciju, a onda naknadnim djelovanjima sami sebe demantirali.

“Želim svima odgovornim u ovoj zemlji poručiti da nije vrijeme za igranje igara nego da se bude konstruktivan. Ako ima mjesto i vrijeme kada trebaju shvatiti zašto je potrebno biti odgovoran u ovoj zemlji to je danas i u utorak u Srebrenici”, zaključio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Pa, da i ja zaključim. Da biste bili konstruktivni morate djelovati i to ne saopćenjem, već konkretnim potezom koji će Milorada Dodika maknuti s bh. političke scene, morate Čoviću pojasniti demokratiju, da pobjeđuje onaj koji dobije najviše glasova, da je civilizacijski ograditi se od ratnih zločinaca, da je civilizacijski kazniti negatore genocida…

Ili ako ćemo se igrati, kada se već i vi igrate, pobjeđuju oni koje vi nametnete (trojka plus)…

Ali, jedno je sigurno nikome od osoba koje vole ovu zemlju, naročito ne do vaših igara u kojoj negativne predstavljate pozitivnim, dok oni svojim potezima vode BiH u nestanak.

 

Patria

Na vrh