Politika

SAZNAJEMO – Evo ko će činiti novu Vladu TK

Nakon BPK Goražde gdje je postignut dogovor o skupštinskoj većini, na pragu fomiranja nove vlade je i većina u Tuzlanskom kantonu.

Po pozivu Stranke demokratske akcije (SDA) danas su održani zvanični pregovori o formiranju nove parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu (TK), piše Faktor.

Na razgovorima u sjedištu kantonalne SDA u Tuzli, danas su, na nekoliko sastanaka, bili su predstavnici Demokratske fronte (DF), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrata (SD) BiH, dakle stranaka koje su u proteklom mandatu participirale u Vladi koju je predvodio premijer Irfan Halilagić iz SDA.

 

Iz SDA je za Faktor nezvanično potvrđeno da u ovom momentu postoji dovoljan broj ruku za formiranje nove skupštinske većine i Vlade TK, a koje stranke će biti u toj većini bit će poznato za nekoliko dana.

 

Ipak, kako boljatuzla.ba (nezvanično) iz svojih dobro obavještenih izvora saznaje novu vladu Tuzlanskog kantona trebalo bi da čine SDA, DF i Stranka za BiH. Kako takođe saznajemo u “zadnji momenat” ova kolalicija je odustala od saradnje sa Socijaldemokratima BH, jer je na tome insistirao DF, zamjerajući članovima Socijaldemokrata koji su istovremeno pregovarali i sa PDA i NiP što je po DF-u neprihvatljivo za dalju saradnju.

 

Koalicija će se bazirati na mjerama i programu koji će biti postavljeni pred novu vlast.

Na vrh