Tuzla

Savremeno – umjetnička škola domaćin razmjene učenika Balkana

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je tokom prošle godine zadovoljila izuzetno težak kriterij i nakon selekcije dobila je priliku biti jedna od finalista dugoročnog programa partnerstva međunarodne školske razmjene srednjoškolaca Zapadnog Balkana pod nazivom „SuperSchools“. Potvrda je to sistematičnog i predanog rada na primjeni inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju učenika u Tuzlanskom kantonu, ali i rezultat uspješne realizacije prošlogodišnje razmjene učenika Zapadnog Balkana.

 

To je program školskih razmjena RYCO Superschools Western Balkans kao dijela višedonatorskog projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regional Youth Cooperation Office (RYCO). Namjera programa je podržati procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih društvenih zajednica.

 

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla će u periodu od 26.5 do 1.6.2023. godine, uz podršku Pozorišta mladih Tuzle, Turističke zajednice Grada Tuzla i Centra za kulturu Tuzla biti domaćin srednjoškolcima i profesorima Srednje stručne škole iz Bara, a u periodu od 23 – 29.9.2023. godine gostovati u Baru u Crnoj Gori. Bogat program boravka u Tuzli kojeg su spremili učenici i profesori Savremeno – umjetničke škole započinje u petak, 26.5.2023. godine u 20.00h premijerom predstave „Hoću kući“ a nastavlja se promocijom turističkih potencijala i kulturno – historijskih znamenitosti Tuzle i Tuzlanskog kantona, realizacijom paketa pedagoških programa kroz primjenu elemenata dramske pedagogije i finalnim prikazivanjem rezultata rada kroz premijeru performansa o identitetu, kulturi dijaloga i nenasilju, premijerom programa teatra u obrazovanju na temu nasilja u vezama mladih, organizovanjem diskusija, okruglih stolova, projekcijama filmova, druženjem, zabavom, te izvođenjem gostujuće predstave „Prodavnica budućnosti“ iz Bugojna i prisustvom učenika i  profesora koncertu Zdravka Čolića. U projektu ukupno učestvuju 24 osobe. Koordinatori programa razmjene tokom 2023. godine su profesori: Amila Beširović, Adnan Mujkić, Marija Šuster i Ivana Kovač.

 

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla na ovaj način, jedina škola u regiji, implementira savremeni pristup obrazovanju i odgoju srednjoškolaca koji je ovim projektom prepoznat i nagrađen prilika da učenicima uče na drugačiji način. Čast nam je nositi naziv „Superschool“.

 

Trenutno je u toku Konkurs za upis učenika/ca u prvom junskom roku školske 2023/24. godine raspisan do 9.6.2023. godine. Želimo dobrodošlicu novoj generaciji savremenih srednjoškolaca.

www.sus.edu.ba

Na vrh