Aktuelno

Savez logoraša TK povodom imenovanja Jezdimira Spasojevića za zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva TK

Nakon zatvaranja Aušvica i drugih logora smrti iz 2.svjetskog rata, ratni zločinci Karadžić, Mladić i drugi osnovali su prvi konc logor u Evropi, 1.4.1992. godine Batković.Karadžićeve vojne sudije i tužioci koji su parapravnim odlukama učestvovali u realizaciji zločinačkog plana, još nisu odgovarali.

 

Jezdimir Spasojević je za televiziju izjavio da je u Batkoviću bio vojni sudija, da ga je imenovao Karadžić, kojeg je nazvao „tadašnjim predsjednikom države“, a ne ratnim zločincem.

Još je rekao da je donosio osuđujuće odluke a da je INTENCIJA bila da se one ne izvršavaju, nego da se osuđenici šalju na liniju, dakle priznao da je znao da se logoraše odvodi kao žive, a zatim mrtve i ranjene „štitove“ na front. Tog istog Jezdimira Spasojevića VSTV je imenovao za zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva TK, i to ZA RATNE ZLOČINE I KORUPCIJU ?!

 

Osim što je bio sudija ratnog zločinca Karadžića, Spasojević je i jedan od bliskih saradnika ratne zločinke Biljane Plavšić! Za BLIC RS-a 19.02.2002. godine Jezdimir Spasojević, tada član glavnog odbora Srpskog narodnog saveza, zadužen za vezu između zločinke Biljane Plavšić i javnosti, demantuje pisanje Londonskog“Sandej tajmsa“, te kaže: ODGOVORNO TVRDIMO DA BILJANA PLAVŠIĆ NEĆE TERETITI KAO SVJEDOK BILO KOGA, PA NI MILOŠEVIĆA.

 

VSTV JE OVOG ČOVJEKA IMENOVAO ZA ZAŠTITNIKA DRUŠTVA OD RATNIH ZLOČINA KARADŽIĆA I PLAVŠIĆKE I NJIHOVIH SAUČESNIKA ?! DA LI JE TO MOGUĆE

 

  1. Kako je moguće da sudija ratnog zločinca Karadžića i bliskog saradnika ratne zločinke Plavšićke, bude imenovan na dužnost zamjenika glavnog tužitelja za ratne zločine i korupciju? Koji su članovi VSTV-a za Spasojevića lobirali i glasali? Da li su na imenovanje Spasojevića uticale obavještajne službe država koje uporno negiraju genocid u Srebrenici i ratne zločine koje su počinili Karadžić, Plavšička i Milošević ? Je li neko u vezi s tim trgovao uticajem?

 

  1. Da li Spasojević može, u dvadeset petoj godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici, onemogućiti istrage za ratne zločine protiv saradnika Karadžića i Plavšićke, i otvoriti istrage protiv istaknutih Bošnjaka, a neke su već u toku, kako je za govornicom Skupštine TK izjavio ratni načelnik Tuzle, Selim Bešlagić, rekavši, da ga je SIPA upravo saslušavala. Ko je sledeći?

 

  1. Ako članovi VSTV-a u vrijeme kada su ga postavili na ovu poziciju, nisu znali za Spasojevićevu vezanost za Karadžića i Plavšićku, jer možda je on sve prikrio, sada kada to znaju, zašto nešto ne učine, zašto ga ne smijene sa položaja koji su mu dali?

 

  1. Kako je Spasojević prošao bezbjedonosnu provjeru? Zašto Tužiteljstvo, sada kada se sve saznalo, ne otvori istragu protiv njega ili onih koji su upleteni u njegovo instaliranje? Jesu li oni koji su lobirali za Jezdimira Spasojevića, prekoračili zakonom određene granice?

 

Danas, 28 godina od osnivanja zloglasnog logora, kada se spremamo obilježiti 25 godina od izvršenog genocida u Srebrenici, zločina na Kapiji, i drugih zločina, Jezdimir Spasojevićje, po našem mišljenju, instaliran na poziciju kojom mu je omogućeno da ratne zločince ne goni a nevine ljude progoni.

 

Mi članovi Udruženja logoraša, toliku nepravdu ne možemo trpjeti. Pozivamo sve preživjele logoraše i žrtve tortura u Batkoviću i drugim logorima da prisustvuju obilježavanju 1.4.1992. godine – dana kada je ratni zločinac Radovan Karadžić osnovao prvi nacistički logor u Evropi, nakon zatvaranja logora u Aušvicu.

Obilježavanje će se održati 1.4. ove godine u 12.00 sati u Sali Narodnog pozorišta u Tuzli.

 

 

 

DA SE NE ZABORAVI – DA SE NE PONOVI

Na vrh