Aktuelno

Savanović: Ni ove godine nećemo u Tuzli obilježiti ‘stradanje pripadnika JNA-a’

Delegacija Vlade RS-a ni ove godine neće u Tuzli obilježiti “stradanje pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni 1992. godine” – potvrdio je danas entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je tako odlučeno iz sigurnosnih razloga i činjenice “da nadležne vlasti nisu dozvolile postavljanje spomen-ploče stradalim na mjestu događaja u Tuzli”.

-Naš zahtjev je bio da se na mjestu stradanja postavi spomen-ploča te da se može u skladu s hrišćanskim običajima odati pošta pripadnicima JNA. Onog momenta kada se steknu uslovi, kada tuzlanske vlasti prihvate ono što tražimo, vratit ćemo se na mjesto stradanja – ustvrdio je.

Savanović kaže da će umjesto u Tuzli sutra u Bijeljini položiti vijence stradalim na groblju Pučile, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Podsjetio je i da je iz istih razloga “Odbor Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova” nedavno u naselju Miljevići, kod Istočnog Sarajeva obilježio godišnjicu stradanja pripadnika JNA-a, a ne u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Na vrh