BiH

Sattler o Schmidtovoj odluci: Momenat nije dobar, treba napraviti korak nazad

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH još jednom je ponovio da je odluka Evropske komisije da se BiH preporuči kandidatski status odluka koja je zapravo za građane BiH.

“Mislim da ovaj dobar signal dolazi u pravo vrijeme to je za građane ove zemlje. Jedan signal je da mi stojimo rame uz rame s vama i prolazimo teška vremena. Konačna odluka je na zemljama članicama. Održat će se sastanak Vijeća i to je prilika kada će se okupiti članice i donijeti odluku”, kazao je Sattler za Dan uživo na N1.

Na pitanje ima li se šta čestitati političarima Sattler je kazao da je 26 komesara EU učestvovalo u donošenju odluke.

“Svaki komesar je morao dati svoj glas. Izvještaj EK pokazuje da nije učinjeno mnogo. Zemlja je bila blokirana, institucije nisu radile, parlament nije radio. Ali kada gledamo posljednje tri i po godine bilo je određenih stvari koje su ostvarene, kao što su mostarski izbori, strategija za rad na predmetima ratnih zločina. Drugo razmatranje je geopolitička situacija. Živino u drugačijem svijetu nakon agresije na Ukrajinu. Regija JI Evrope je nama najbliža. Ova preporuka jeste jedan zadatak za dolazeće vlasti, kako zauzeti pristup i s novim elanom. Radi se o preporuci bez ikakvih dodatnih uslova. 27 zemalja članica će razgovarati. Tih osam uslova je dio onih 14 prioriteta i očekujemo da zemlja radi na tim prioritetima”, kazao je.

Kada je riječ o nametanju izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, Sattler je kazao da možda momenat nije bio dobar.

“Pravila za održavanje izbora su važna naročito za BiH. Pod jedan u prošlosti je bilo neregularnosti, nije bilo dovoljno transparentnosti, drugi razlog je da je vaš ustav suprotan Evropskoj konvenciji za ljudska prava. Imate presude ESLJP-a. Željeli smo da to rješenje dođe od domaćih lidera. Žao da je visoki predstavnik morao pribjeći nametanju. Ali mnoga od tih pitanja su bila predmet pregovora među političarima kao što je deblokiranje FBiH”.

I trenutak i sadržaj da li podržavate?

“Momenat nije bio idealan, bilo bi bolje da je bilo dan prije izbora. Vaši političari nisu se mogli dogovoriti.

Da li je HDZ zacementirao svoju poziciju?

“Nemam nikakav dokaz niti nikakvu direktnu potvrdu da je to slučaj. Kada se pridružite EU odustanete od dijela svog suvereniteta, sve zemlje članice EU 27 njih donose odluke zajednički. Kao zemlja imate svoje prioritete, ovo je nešto što je bitno za Hrvatsku, Sloveniju. Njemačka i Francuska ne mogu dominirati kada je riječ o vanjskoj politici. U EU ima malih zemalja i onih koje nisu shvatile da su male.

Na konstataciju da je hrvatski premijer Andrej Plenković priznao da je imao utjecaja na Schmidtovu odluku, šef EU kaže:

“Vjerujem da mi svašta čujemo od političara. Nemoguće je da bilo koja zemlja dominira vanjskom politikom. Vidimo da sada vlada panika kada je riječ o ovim odlukama. Trebali bi napraviti jedan korak nazad i vidjeti odluku Ustavnog suda BiH mislim da bismo trebali malo sačekati”, kazao je.

Poručio je da je pred BiH narednih osam sedmica ključno uoči decembarskog zasjedanja Vijeća EU.

“Države članice ne žele gledati da se vlast formira dugo. Sada očekujem, a posebno jer Evropa gleda, da će se vlada na državnom nivou formirati do kraja godine i da se potvrdi predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Najkasnije do januara ili februara trebate imati vlasti formirane”, kazao je Sattler.

Na vrh