Aktuelno

Satelitski snimci – Ruski konvoj dug 13 kilometara ide prema jugu Ukrajine

Ukrajinska vojska je objavila najnoviji operativni izvještaj koji sadrži satelitske snimke na kojima se vidi 12,8 kilometara dug ruski vojni konvoj, kako se kreće preko istoka ka jugu Ukrajine.

Snimci prikazuju oklopna vozila, kamione koji vuku topove i prateću opremu koji čine konvoj, kažu iz američke kompanije Maxar Technologies koja je dostavila snimke svjetskim medijima.

Zvaničnici tvrde da ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu kod Harkova, u istočnoj Ukrajini, premještanjem dodatnih jedinica u to područje.

Istovremeno pokušavaju da uspostave potpunu kontrolu nad gradom Mariupoljom, piše The Guardian, prenosi Al Jazeera Blakans.

Djelimična blokada Harkova i granatiranje grada se nastavlja, saopćeno je iz ukrajinskog generalštaba oružanih snaga.

Satelitski snimci koje je objavila američka kompanija za privatnu svemirsku tehnologiju Maxar Technologies, prikazuju vojni konvoj dug 12,8 kilometara koji se kretao ka jugu kroz grad Velki Burluk na istoku Ukrajine, javlja Reuters.

Grad se nalazi istočno od Harkova, blizu granice Ukrajine sa Rusijom.

– Stalni dolazak ranjenih (ruskih) vojnika opterećuje medicinsko osoblje i ogroman sanitet – dodaje se u izvještaju odbrane Ukrajine.

U nedostatku stabilnog snabdijevanja rezervnim dijelovima i jedinicama, ruske trupe su prinuđene da neprestano rade na obnavljanju i popravci opreme, tvrde zvaničnici, prenosi Al Jazeera Balkans.


Komentari
Na vrh