BiH

Sastanak u Briselu do sada najopasniji pokušaj EU da se BiH definitivno etnički podijeli

Sastanak u Briselu nesumnjivo predstavlja do sada najopasniji pokušaj od strane Europske unije da se Bosna i Hercegovina definitivno etnički podijeli i da kao takva zauvijek nestane s mape, kaže za Patriju Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose.

Podsjećamo, u Briselu će biti održani sastanci Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, a koji je uputio poziv predsjednicima SNSD-a, HDZ BiH i SDA.

 

Format sastanka koji je predložen tri predsjednika stranaka sa Varhelyijem odbio je Bakir Izetbegović insistirajući na formatu jedan na jedan sa evropskim komesarom.

“Nimalo slučajno, takav pokušaj se odvija pod predsjedavanjem Olivera Varhelyia, koji se već do kraja kompromitirao pokušajima da državnu imovinu Bosne i Hercegovine prenese u vlasništvo entiteta, te da na taj način ovu državu liši posljednjih ostataka njenog suvereniteta.

Treba naglasiti da je Europska unija s tom politikom prema Bosni i Hercegovini započela prije punih 30 godina, na Lisabonskoj konferenciji, kada je model etničke podjele po prvi put nametnut, i kao takav je predstavljao obrazac za vođenje rata, a i obrazac za sve kasnije pokušaje da se Bosna i Hercegovina do kraja podijeli i uništi”, ističe Hadžidedić.

On podsjeća da je u Lisabonu uspostavljen ne samo princip etničkih teritorija, nego i princip da o sudbini građana ove zemlje odlučuju trojica plemenskih poglavica, upravo kao da se ne radi o suverenoj državi nego o nedefiniranoj teritoriji na kojoj žive divlja plemena koja treba razdvojiti.

“Taj princip, kako sada možemo vidjeti, nikada nije prestao da važi, i sastanak u Briselu veoma podsjeća na završetak procesa etničke podjele započet u Lisabonu. Prema takvom modelu, Europska unija ignorira institucije Bosne i Hercegovine, kao i samu Bosnu i Hercegovinu, a za svoje sagovornike bira samo već unaprijed etablirane plemenske poglavice, koje je EU sama odredila i odabrala, kao vjerne sluge u pokušaju da se ova država zauvijek uništi. I, naravno, nema među tim slugama nikakve razlike – u službi podjele BiH su podjednako i Milorad Dodik i Dragan Čović i Bakir Izetbegović”, mišljenja je Hadžidedić.

 

Smatra dalje da nisu u tome jednako odani Europskoj uniji i njenim planovima u vezi ove zemlje, ne bi ni bili pozvani.

“Ali, očito, činjenica da EU uvijek poziva iste individue jasno govori da su upravo oni zaduženi za provođenje njenih planova na samoj teritoriji Bosne i Hercegovine, dakle, za konačno uništenje same Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Građani ove zemlje su ovaj put pritjerani uza zid – više nema nikakve alternative njihovoj pobuni i jasnom glasnom otkazivanju lojalnosti kompletnom sistemu plemenskog predstavljanja i etničkih podjela. Neophodno je da se građani ne samo pobune protiv tog sistema, nego i protiv principa da se sudbina Bosne i Hercegovine rješava u Briselu ili bilo gdje izvan institucija Bosne i Hercegovine. Neophodno je da se predstavnicima Europske unije konačno pokaže put ka izlazu i da ih se proglasi za personae non grata na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Samo to je put ka vraćanju suvereniteta samim građanima i Bosni i Hercegovini kao državi, suvereniteta koji im je oduzet prije 30 godina u Lisabonu”, ističe Hadžidedić a prenosi Patria

Na vrh