Tuzla

Sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija sa područja grada Tuzle

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić sastao se danas, u Gradskoj upravi, sa predstavnicima gradskih boračkih organizacija, Ratnih vojnih invalida, Demobilisanih boraca i Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”. Tokom današnjeg sastanka dogovorena je intenzivnija saradnja uz otvorenu komunikaciju i nastavak podrške Gradske uprave.

Na početku sastanka dr.sc. Lugavić je istakao da razumije i cijeni sve ono šta su njihovi članovi dali u odbrani i očuvanju Tuzle i Bosne i Hercegovine, kao multietničke zajednice, gdje svi građani trebaju biti ravnopravni i da su zaslužili ovakav odnos ne samo od strane Grada Tuzle nego i od drugih nivoa vlasti. Naveo je da Gradska uprava stoji na raspolaganju članovima ovih osjetljivih kategorija stanovnika i rješavanju problema sa kojima se ova udruženja suočavaju, ističući spremnost za konstantnu komunikaciju i usaglašavanje otvorenih pitanja, te brže rješavanje istih.

“Danas razgovaramo o projektima koji će se realizovati u narednoj godini, a vezani su za obilježavanje 16. maja “Dana tuzlanskih jedinica” i dovršetak spomen obilježja na Brčanskoj malti “15. maj”. Također smo razgovarali o izgradnji, odnosno dovršetku drugog spomen obilježja, koje će biti posvećeno svim tuzlanskim brigadama, a koje će se nalaziti na platou “Slana banja” kao i mogućnostima izgradnje “Parka braniocima Tuzle” na Brčanskoj malti. Razgovarali smo o mogućnostima i modelima buduće saradnje u oblastima poduzetništva i poljoprivrede, tj na koji način gradska administracija može bolje pratiti potrebe boraca i boračkih organizacija jer je pitanje da li bi mi bez njih danas bili ovdje”- izjavio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

“Današnji sastanak je bio prilika da predstavnici, tuzlanskih organizacija, upoznaju vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle sa trenutnim i svim drugim aktivnostima koje planiramo realizirati. Ovom prilikom zahvaljujemo dosadašnjem angažmanu gradske administracije, zbog čega postoji veoma dobra praksa aktivnog rješavanja problema ove populacije. Uvjeren sam da će u budućnosti ova saradnja biti i na višem nivou, posebno iz razloga što gospodin Lugavić dolazi iz naših redova jer je i sam bio pripadnik Armije BiH. To je razlog više da ima razumijevanja za svoje saborce”- istakao je Nermin Marevac, predsjednik organizacije RVI Tuzla.

Sastanku su prisustvovali Edin Haračić, predsjednik Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, Mirza Ahmić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca, Almir Jahić, podpredsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida grada Tuzle, Admira Atić-Tupković, pomoćnik gradonačelnika za Službu za boračko – invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica i Almir Šuta, sekretar organa državne službe.

Na vrh