BiH

SASTANAK NAKON SUĐENJA Trojka ponovo ide na noge Dodiku: On poručio da je to posljednji pokušaj stabilizacije prije raspada partnerstva

Predsjednik SNSD-a i Rs Milorad Dodik najavio je danas novi sastanak partnera koji čine državnu vlast. Sastanak će biti održan u Istočnom Sarajevu iako je domaćin novog sastanka trebala biti trojka. No, očito je još jednom Trojka popustila pod željama Dodika. Sastanak će biti održan nakon suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću na Sudu BiH.

“Danas ćemo, u još jednom pokušaju da damo šansu evropskom putu Bosne i Hercegovine, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou, gospodina Čovića, srpske strane i bošnjačke strane.

Mislim da je ovo zadnji pokušaj stabilizacije prije nego što bi se to partnerstvo moglo raspasti. Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda.

Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi.

Mora se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Šmita previše dobila neki značaj. Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u zbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon.

Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Marfi, blokiran je kompletan evropski put.

Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. A to je, prije svega, nelegalni Šmit, koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu BiH”, objavio je Dodik.

Na vrh