BiH

Šarović: Zbog tebe smo Milorade doživjeli debakl na međunarodnom planu

Tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke, uputio je oštre kritike na račun Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH ističući da je dozvolio da bošnjački i hrvatski političari dominiraju u kreiranju spoljne politike BiH, zbog lošeg tima koji je izabrao da ga prati u Predsjedništvu BiH.

„Ambasadori BiH se ponašaju kao da smo uveli sankcije Rusiji, ALTEA je produžila mandat, Schmidt je govorio i iznio svoj izvještaj u Vijeću sigurnosti, Tegeltija nije ni otvorio vrata tog vijeća UN-a. Na svim poljima doživjeli ste debakl u kreiranju spoljne politike BiH“, poručio je Šarović.

On je dodao da je u više od 20 slučajeva BiH pristupila sankcijama Rusiji.

„O tim pitanjima trebali ste da raspravljate na Predsjedništvu BiH. Bošnjaci su iskoristili tu priliku i obezbijedili da u više od 20 slučajeva BiH podrži sankcije Rusiji. Poslali ste Tegeltiju u New York, a on se tamo nije sreo s bilo kim. Obilazio je crkve, u hodniku se sreo s generalnim sekretarom, s njim se slikao i to je sve“, poručio je Šarović.

Predsjednik SDS je kazao da ne vjeruje da će ova sjednica dovesti do bilo čega konkretnog, a najmanje srpskog jedinstva.

„Vi imate neku svoju, opasnu igru u kojoj je ulog cijela Republika Srpska. Vaš komercijalni patriotizam karakteriše ogroman jaz između vaših riječi i djela. Ništa od toga ne možete vas amnestirati od kraha politike koju vodite. Moj prijedlog je da radite svoj posao u Predsjedništvu BiH, imate vlast i branite interese Republike Srpske“, zaključio je Šarović u saopćenju Sektora za politiku i medije SDS-a.


Komentari
Na vrh