Aktuelno

Saradnja Vlade TK i Islamske zajednice na visokom nivou

Vlada Tuzlanskog kantona snažnije će u narednim periodu podržati rad Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući (CROPS), te će umjesto dosadašnjih 240.000 KM, za finansiranje rada ove ustanove godišnje izdvajati 300.000 KM. Rezultat je ovo danas potpisanog aneksa Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima suosnivača Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, kojeg su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

„Statistike pokazuju da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru terapiju, jer je prosjek izliječenih ovisnika veći i od nekih razvijenih Evropskih zemalja, a više od 40 posto štićenika ove ustanove više ne vraća narkoticima. Takvi zavidni rezultati ovog centra potakli su nas da Centru pokušamo pružiti još bolje uslove za rad i dalji razvoj“, rekao je premijer Gutić ističući da su nažalost u današnje vrijeme centri ovog tipa potreba savremenog društva.

Također, danas je naglašeno i da u narednom periodu treba razmišljati i o proširenju Centra, kako bi on mogao obuhvatiti i žensku populaciju.

Efendija Fazlović se ovom prilikom zahvalio premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona na senzibilitetu kojeg su do sada pokazivali prema ovoj instituciji, te iskoraku kojeg čine kako bi poboljšali uslove za rad Centra.

Osim potpisivanja aneksa ugovora, tokom današnjeg sastanka nezaobilazna tema je bila i nedavni post direktora Narodnog pozorišta Tuzla Mirze Ćatibušića, kojim je uvrijedio Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Premijer Gutić i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović su se ovom prilikom i lično ogradili od takvih izjava i stavova, te ponovili da je Vlada, zbog takvog neodgovornog ponašanja i iskazane neodgovornosti za javno izgovorenu riječ, pozvala i Upravni odbor Pozorišta i Gradsku upravu, s kojom dijeli osnivačka i upravljačka prava nad ovom institucijom kulture, da uskrate dalju podršku direktoru Ćatibušiću.

Tokom današnjeg sastanka bilo je govora i o radu i djelovanju Behram-begove medrese u Tuzli koja je svijetli primjer kako se zajednički može izgraditi kvalitetna obrazovna ustanova.

Efendija Fazlović je istaknuo da medresu trenutno pohađa oko 530 učenika, te da se medresa svake godine suočava sa sve većim interesom djece za upis u ovu obrazovnu ustanovu. S tim u vezi, a imajući u vidu da pohađanje Medrese podrazumijeva i internatski smještaj svih učenika, nametnula se potreba da se razmišlja o proširenju kapaciteta zvanično najbolje obrazovne ustanove na području našeg kantona.

Premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Medresa bilježi konstantan porast broja učenika, te obećao da će Vlada, u okviru Programa kapitalnih ulaganja, ove godine planirati određena sredstva za proširenje kapaciteta Medrese.

„Prošle smo godine uložili 1,4 miliona KM u kapitalne projekte u oblasti obrazovanja. Ove godine taj iznos ćemo još dodatno povećati, te ćemo u okviru tog iznosa određena sredstva planirati i za proširenje kapaciteta Behrambegove medrese u Tuzli“ rekao je premijer Gutić.

Predstavnici Muftijstva tuzlanskog su se Vladi zahvalili i za značajan doprinos i senzibilitet kojeg pokazuje prema povratnicima, a posebno povratnicima u Podrinje. S tim u vezi danas je razgovarano i o modalitetima održavanja Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji.

Kada su u pitanju planovi Islamske zajednice istaknut je projekat osnivanja Instituta za društvena i religijska istraživanja. Delegacija Vlade je izrazila podršku ovoj ideji, posebno imajući u vidu da bi se taj institut, između ostalog, trebao baviti i pitanjima i istraživanjem Genocida.

Na kraju sastanka Premijer i ministri su se efendiji Fazloviću zahvalili na pozitivnim ocjenama koje je iznio na račun rada Kantonalne Vlade, te izrazili uvjerenje da će izuzetno dobra postojeća saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, kako sa Islamskom zajednicom, tako i sa drugim vjerskim organizacijama na području našeg kantona.

Osim premijera Gutića u ime Vlade današnjem sastanku su prisustvovali ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, dok su uz muftiju Fazlovića Muftijstvo predstavljali pomoćnik muftije za pravne i ekonomske poslove Muamer ef. Zukić i direktor Behram-begove medrese Ahmed ef. Hatunić.

Na vrh